London retteg az Európai Bíróság döntése előtt

Drámaian csökkenhet az adóbevétel az Egyesült Királyságban, ha az Európai Bíróság jogszerűnek mondja ki az alkohol- és dohánytermékek határokon átnyúló internetes értékesítését - írja az euractiv.hu.
NAPI Online, 2006. november 20. hétfő, 10:31
Fotó:

A luxembourgi taláros testület döntése erre a hétre várható arról, hogy a britek rendelhetnek és vásárolhatnak-e olyan termékeket az interneten, amelyek így adómentesen jutnak el a kontinensről a szigetországra. Az eddigi információk szerint a brit államkincstár és a bíróság álláspontja merőben eltér, az Európai Bíróság tanácsnokának már nyilvánosságra hozott (nem kötelezően figyelembe veendő) indítványa az internetes vásárlást jogszerűnek tartja.

Jelenleg az unióban a fogyasztási adót a legtöbb esetben a célország számolja fel, ám ha a termékeket saját használatukra magánszemélyek vásárolják meg és szállítják, ez esetben a vásárolt árucikk után a származási országban adóznak. A kérdés az, hogy ez az internetes vásárlásra is vonatkozik-e. A bor és a cigaretta adója bizonyos tagállamokban jóval alacsonyabb, mint az Egyesült Királyságban, ahol egyre növekvő aggodalommal várják a bíróság ítéletét, hiszen Londonban attól tartanak, hogy a britek kijátsszák majd a hazai adórendszert az online vásárlással.

HOZZÁSZÓLÁSOK