Londoni elemzők: a görögök kiléphetnek az eurózónából

Londoni pénzügyi elemzők szerint már 50 százaléknál nagyobb a valószínűsége a "Grexitnek", vagyis Görögország távozásának az euróövezetből.
MTI-Eco, 2015. március 11. szerda, 22:06
Fotó: Reuters

Az egyik legnagyobb londoni gazdasági elemzőház, a Capital Economics szerdán összeállított helyzetértékelése szerint a görög eurótagság megszűnésének ideje egyelőre bizonytalan, de az biztos, hogy Görögország jelenlegi gazdasági és pénzügyi helyzete fenntarthatatlan. A távozást követő kezdeti piaci felfordulás után azonban Görögországnak "sokkal jobb dolga lenne" az euróövezeten kívül.

Az euróövezet szétbontása a valutaunió szempontjából is "a legkevésbé fájdalmas és a legreálisabb" megoldást kínálhatja az euróövezeti periféria versenyképességi és adósságproblémáira, és a jelenlegi központi eurógazdaságok számára is lehetővé tenné a gazdaságpolitika lazítását - vélekedtek a Capital Economics elemzői.

Görögország távozása az első időkben a valutauniós periféria szuverén kötvényhozamainak megugrását okozná, de az euróövezeti részvények még ebben a környezetben is túlteljesíthetnék az amerikai tőzsdei cégek papírjait, tekintettel az euró gyengüléséből eredő versenyképességi hozadékra és a várható pótlólagos monetáris élénkítésre. Mindezek mellett végül még az euró is visszaerősödhet, legalábbis részben behozva veszteségeit - jósolták a közgazdászok.

A "Grexitet" más nagy londoni házak is valószínűsítik, de azt is, hogy ez csődbe sodorná Görögországot.

A Fitch Ratings elemzése szerint sem kizárt Görögország távozása a valutaunióból, ám egy ilyen fejlemény jelentős sokkhatásként érné a görög és az euróövezeti gazdaságot. A Grexit egyik sokkhatása abban nyilvánulna meg, hogy szertefoszlatná az euróövezeti tagság visszafordíthatatlanságának vélelmét, és "komoly ütés" érné az euróövezeti üzleti bizalmat. A Grexit után - az új görög fizetőeszköz biztosra vehető gyors leértékelődése miatt - Görögország törlesztési csődbe kerülne.

A Grexittel és az ezt követő görög szuverén törlesztési csőddel kapcsolatos egyre erősödő várakozást jelzi, hogy az elmúlt napok ingadozása után ismét emelkedik a görög államadósság-törlesztési kockázat ellen kínált fedezeti ügyletek díjszabása.

Az S&P Capital IQ londoni piaci adatszolgáltató cég kimutatása szerint a görög szuverén CDS-tranzakciók - vagyis a görög államadósság-törlesztési leállás kockázatára köthető piaci biztosítási csereügyletek - középárfolyama meredek, 134 pontos emelkedéssel ismét 1730 bázispont környékén, a hét eleji szinten mozgott a szerdai londoni forgalomban az irányadó ötéves kötvénylejáratra.

A szerdára kialakult árazás alapján egységnyi, tízmillió euró névértékű ötéves görög államkötvényre jelenleg 1,7 millió eurót meghaladó középárfolyamon kínálnak CDS-kontraktusokat a londoni piacon, 134 ezer euróval drágábban, mint az előző zárásban.

Az S&P Capital IQ számítási modellje szerint Görögország jelenlegi szuverén CDS-árfolyama azt jelzi, hogy a piac 71 százalék körüli valószínűséggel árazza a görög államadósság-törlesztési csőd öt éven belüli bekövetkeztét.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

unnortodox, 2015.03.12 20:31

@Tomi31: e a piacok díjaznák azt, hogy csak erős gazdaságok lesznek E..bulgária ,románia ,horvátország ,mi ...stb,erősek ??
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Tomi31, 2015.03.12 08:38

Nem hiszem, hogy lesz Grexit, de a piacok díjaznák azt, hogy csak erős gazdaságok lesznek Euró Tagok.. a jövőben.. Görögök Drachmával is csődben lesznek, és nem hiszem, hogy egyhamar talpra állnak, szerintem évtizedre is vagy többre kiszorulnak a piacokról, mivel adósságuk jó részét nem fizetik vissza.. ki fektetne egy ilyen országba..??
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html