Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A macedón rendőrség őrizetbe vette Szaso Mijalkovot, az ország titkosszolgálatának az egykori vezetőjét, mert a hatóságok szerint fennállt annak a veszélye, hogy unokatestvéréhez, Nikola Gruevszki volt kormányfőhöz hasonlóan megszökhet az országból. Gruevszki kalandos úton, bevont útlevele helyett személyigazolványával szökdösött a Balkánon országról országra. Ebben a magyar külügy is segítette, nagykövetségi autók vitték határról határra, sőt még egy egyszeri határátlépésre, Magyarországra való beutazáshoz szükséges dokumentumot is kapott.

Kedden pedig a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal megadta neki a menekültjogot, amelyet arra az érvelésre alapoztak, hogy a Gruevszkit jogerősen elítélő macedón hatóságok miatt nincs biztonságban. Alapozták ezt arra, hogy többszöri fellebbezés után egy korrupciós ügyben elítélték, míg több másikban viszgálják, köztük egy illegális lehallgatási botrányban is. Valamint amiatt fogadták el a kérelmét, mert a sajtóhírekből is azt tapasztalták, hogy üldözésnek lenne kitéve az egykori putyinista, oroszbarát, populista jobboldali kormányfő. (További részleteket ebben a cikkben olvashat.)

Macedónia már aznap este jelezte, hogy kiadatását kéri a miniszterelnöknek. De más lépéseket is tettek az MTI szerint: a szkopjei Telma Televízió beszámolója szerint Szaso Mijalkovot, Gruevszki sógorát, a titkosszolgálatok volt vezetőjét egy szkopjei hotelben fogták el, és harmincnapos elzárást rendeltek el számára. Féltek ugyanis, hogy ő is elhagyja az országot.

A volt titkosszolgálati vezető ellen azért folyik eljárás, mert 2006 és 2016 között, Nikola Gruevszki kormányzása idején tömegesen hallgatta le politikusok és közéleti szereplők telefonhívásait. A macedón sajtó azt állítja, Nikola Gruevszki kormányzása idején a miniszterelnök után Szaso Mijalkov volt a második legbefolyásosabb ember Macedóniában.

Szaso Mijalkov már a harmadik ember, akit azért vettek őrizetbe a napokban, mert fennáll annak a lehetősége, hogy Gruevszkihez hasonlóan megszökik az országból. Mile Janakieszki volt közlekedési minisztert és Kiril Bozsinovszkit, a kormány egykori főtitkárát a múlt szerdán fogták el.