Magyar-IMF-párbeszédet szeretnének a pénzügyminiszterek

Az európai pénzügyminiszterek a normális párbeszéd felújításának fontosságát hangsúlyozták a magyar-IMF hiteltárgyalások kapcsán kedden az Ecofin-ülésen - írja a Világgazdaság.
Kővári Dániel, 2010. szeptember 9. csütörtök, 08:44
Fotó:

A pénzügyminiszterek ezen felül a azon intézkedések pontosítását is sürgette, amelyeket az Európai Bizottság és az IMF lényegesnek tart az idei és a jövő évi magyar deficitcél szempontjából.

Olli Rehn pénzügyi biztos szóvivője, Amadeu Altafaj Tardio nyilatkozata szerint a megbeszélésen mindegyik fél részéről készség mutatkozott a párbeszéd újrakezdésére. A szóvivő arra is rámutatott, hogy Magyarország számára saját hitelességének helyreállítása a tét, de az egész európai közösség szempontjából is lényeges a kommunikáció újraindítása.

A szóvivő kitért a magyar pótlólagos takarékossági csomagra, amelynek a GDP 0,3 százalékával kell egyenértékűnek lennie, a hiánycél ugyanis csak így tartható. Az IMF számításai szerint ez a tartalék a GDP fél százaléka lenne.

Amadeu Altafaj Tardio végül hozzátette, a tárgyalások újrakezdése elsősorban a magyar kormánytól függ.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

megalodon, 2010.09.09 13:52

1: Mivel EU tagok vagyunk ezért importkorlátozás stb.. lehetetlen ,hiszen EU vámok, vámrendeletek , korlátozások vannak . Az Eu.-n belül egy teherautoval áttolod a cuccot egyik országból a másikba , csak az Áfákat kell elrendezni.
2: Ha túlértékelt a forint akkor BEDŐL ide minden, ha alul akkor meg kimegy exportba, mivel 5 éve alig változott az árfolyam ezért a Medgyesi óta szépen bedöntötték az ipart és a mezőgazdaságot, meg rádumálták a devizahiteleseket egy balul elsült devizaspekulációra...stb...
3:Az EU-IMF et a túlzott deficit eljárás miatt az egyébként aláírt hiánycélok betartása érdekli, azt várja el amit ( a Bajnai- jobb hijján ) aláirt és hogyhogynem Magyarország nevében azaz a Fidesz kormányra is érvényes amire úgy fél év után rá is jöttek...

4: Az EU azért jön az IMF.-el együtt mert az IMF.-nek van meg a tapasztalata a "hasonló" esetekre és képzettebb a gárdája is .. ( Az IMF.-el lehet esetleg alkudozni az EU.- val már nem ) Szóval nem a hitelüket jönnek ide letolni....hanem nagyon kilógott a lóláb...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Veczelin, 2010.09.09 11:40

Csak tudnám, hogy miért olyan fontos, hogy Magyarország az ő hitelüket vegye fel, bár sejtem:
A Horn kormány idején Báselben volt az európai miniszterelnökök konferenciája, ahol úgy szünetben, -mint most az ebéd után - "valaki" előhozta, hogy a Magyarország liberalizálja a kereskedelmet, és engedje be a külföldi kereskedőket.
Horn válasza az volt, hogy "semmi akadálya, de ne a mostani gyakorlat szerint. Most ugyanis díszes csomagolásokban bóvlikat hoznak be, másrészt pedig a magyar ipart ne kényszerítsék versenyer, mert mindenki tudja, hogy a magyar ipar erre nincs felkészülve." Neki még volt tekintélye Európában, nem is ellenkezett vele senki, de Kohl kancellár röviden ennyit válaszolt: "Horn úrnak mindenben igaza van".
Ez volt az utolsó ellenvetés az EU-IMF gazd. politika ellen.
Előzőekből tudjuk, hogy az IMF minden "segitségére szruló" országtól a hitel fejében két dolgot facsar ki: 1. megyszorításokat a lakosság ellátásban (eü, oktatás, közlekedsé, liberalizációt az árubehozatalban. Ez utóbbi kivérezteti az országot, met az ipara is tönkremegy az olcsó behozatal miatt. (Stiglitz)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

megalodon, 2010.09.09 11:25

Ha nem megy elsőre, majd megy másodikra vagy harmadikra.ez teljesen normális vérremenő tárgyalások során.
Ha veszel egy házat akkor gondolom Te is felpattansz a székból amikor a tulaj kimondja az árat és teljesen komolytalannak tartod a kért összeget ezért a "vacakért ".

Szóval a következő körben már nem lesz szinpadias távozás................
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Veczelin, 2010.09.09 11:22

Tartok attól, hogy az EU a párbeszéden azt érti, hogy ők kifejtik álláspontjuka, a magyar fél pedig azt mondja, hogy: IEGNIS!
Csakhogy koránt sem igazolt az, hogy az EU-IMF álláspontja az adósságból kilábalást, és a gazdasági fellendülést hozza. sőt! ellenkezőleg: több országban bebizonyosodott ennek fordítottja: akit az IMF "segített", az évtizedekig ne érte utol magát!
A magyar kormány álláspontját Nóbel-díjas közgazdász igazolja!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html