Még Abe Sinzó, Japán következő miniszterelnöke is elismerte pártja, az LDP kétharmados hét végi győzelme után, hogy valójában nem kapott akkora bizalmat, mint amekkorát az arányszámok mutatnak. Első nyilatkozatában az alacsony - becslések szerint 59 százalékos részvételre utalva - azt hangsúlyozta, hogy a választók nem bocsátottak meg teljesen az LDP-nek, amelyet ötven éven át tartó majdnem kizárólagos uralma után 2009-ben meglehetősen nagy többséggel küldtek ellenzékbe. A győzelem inkább az eddig kormányzó DJP elutasítása volt - tette hozzá -, leszögezve, hogy a választók kritikus szemmel fogják figyelni, teljesíti-e az LDP, amit várnak tőle - tudósított a BBC. A volt kormánypárt különösen siralmas teljesítményt nyújtott a 2011. márciusi földrengés és cunami következményeinek kezelésében.

Az előzetes eredmények szerint az LDP 294 helyet szerzett a három évvel ezelőtti 118 után, míg ellenfele 57-et tudott megőrizni 230 mandátumából. Az LDP-vel szövetséges Új Komeito 31 képviselőjével együtt az új koalíciónak kétharmados többsége lesz a parlament alsóházában, ami lehetővé teszi, hogy a továbbra is a DJP kezében lévő felsőház kihagyásával hozzanak törvényeket. Ezt azonban csak körülményes procedúra keretében lehetnék meg, ami önmagában elegendő ok lehet a kormányzó erőknek az önmérsékletre - vélik a Reutersnek nyilatkozó szakértők.

Csak egyharmad a kétharmad

A japán választók egy évtizede hullámvasútra ültetik politikusaikat: 2005-ben jelentős győzelmet aratott az LDP, hogy 2009-ben ugyanilyen nagy vereséget szenvedett el, majd tegnap megint aratott. Eközben a választók jelentős része bizonytalanná vált, ami utat nyitott az új pártok alapítása előtt. A hét végi győzelemben az utóbbinak nem elhanyagolható szerepük volt.

A győztes mindent visz elvén alapuló választási rendszerben az egyéni képviselői helyeknek csak 43 százalékát szerezte meg az LDP, ám amivel ellenfelei megosztottak voltak, végül ezeknek a mandátumoknak a 79 százalékát kaszálta le. A listás szavazáson 28 százalékot ért el a párt, míg a DPJ 16 százalékot, a radikálisan jobboldali Japán Újjáépítési Párt pedig 20 százalékot kapott. Az LDP stabil támogatottsága maximum 30 százalék a választók körében, így ha nem tud gyors gazdasági sikereket felmutatni, akkor rövid idő alatt erre a szintre eshet a szavazói bázisa - állítják elemzők.

Recept van

A tegnapi győztesek nem engedhetik meg maguknak, hogy elveszítsék a júliusi felsőházi választásokat, mert az - alsóházi kétharmaduk ellenére - gyakorlatilag patthelyzetet eredményezne. A recept kész: költségvetési gazdaságösztönzés plusz a jegybank megdolgozása annak érdekében, hogy folytasson enyhébb monetáris politikát. Abe - akinek nagyapja miniszterelnök volt Japánban, apja pedig a külügyminiszterségig jutott - fel akarja lazítani a szigetország háború után vállalt pacifista politikáját - ami a hadiipar felpörgéséhez vezetne -, ám az ehhez szükséges alkotmánymódosítást koalíciós partnere sem támogatja és kétséges, hogy a szintén szükséges népszavazáson megkapnák-e a többséget.

Sok múlik Kína magatartásán. Ha a kelet-kínai tengeri szigetek körüli vitában Peking provokatív magatartást tanúsít, az felszíthatja a nacionalista hangulatot a szigetországban is. A választási eredményt a hivatalos kínai média úgy kommentálta, hogy a békés Japán áldás a régiónak, míg a nyugtalan Japán új feszültségeket hozhat a világban. Abe a választások utáni beszédében a nemzeti érdekek kölcsönös figyelembevételére szólította fel Kínát.