Magyarország nagyon olcsó lett - Mit mutat a Big Mac-index?

Egyre nagyobb mértékben alulértékelt deviza a forint, bár e szempontból jóval elmarad a világ két legalulértékeltebb valutájához, a rubelhoz és a hrivnyához képest - derül ki az Economist legfrissebb Big Mac-indexéből.
Napi.hu, 2015. január 23. péntek, 06:30
Fotó: Reuters

A friss adatok szerint a dollárhoz képest a forint jelentősen, 33,8 százalékkal van jelenleg alulértékelt, azaz Magyarország dollárban számolva továbbra is az aránylag olcsó országok közé tartozik - derül ki az Economist legújabb Big Mac-indexéből.

Eszerint a Magyarországon mostanában 860 forintért kapható Big Mac ára 3,17 dollár volt januárban, míg a számításhoz a kindulópontnak számít USA-ban 4,79 dollárba kerül.

A forint dollárhoz viszonyított alulértékeltsége a 2012 elején tapasztalt csaknem 38 százalékról fokozatosan a 15-20 százalékos sávba csökkent, majd az előző 2014. közepi felmérés 21,4 százalékos alulértékeltséget jelzett. A friss adatot 271,39 forintos dollárárfolyammal számolta ki az Economist.

A forint alulértékeltsége
IdőpontSzázalék
2011. július0,6
2012. január37,5
2012. július19,5
2013. január12,6
2013. július17,4
2014. január16,6
2014. július21,4
2015. január33,8
Forrás: Economist

A lista végén található - azaz a legalulértékeltebb valutával rendelkező - országok közül Indiában átszámítva 1,89 dollárba (116 rúpia) került az "egyenszendvics", míg a háborús helyzettel, szankciókkal és devizaválsággal sújtott Oroszországban 1,36 dollárba (89 rubel), Ukrajnában pedig 1,2 dollárba (19 hrivnya). Ezt az is jelenti, hogy a lista végén álló országok devizája az ökölszabály szerint 61, 72, illetve 75 százalékkal alulértékelt a dollárhoz képest.

Az Economist 1986 óta alkalmazza ezt a mérőeszközt. A számítás meglehetősen egyszerű: a világ sok országában árult McDonald's-termék dollárra átszámolt helyi átlagárát veszik az áru- és szolgáltatásárak összehasonlító mércéjének, mondván: e termékben minden országban nagyjából ugyanazok az összetevők vannak, így egyszerű vele számolni. Emiatt a Big Mac alkalmas annak mérésére, hogy hosszabb távon mennyire érvényesül a vásárlóerő-paritás elvileg árfolyam-kiigazító - így értékkiegyenlítő - hatása az egyes térségekben kapható azonos szolgáltatási és árutermék-kosaraknál.

Az Economist listáján továbbra is jelentős a vizsgált valuták alul-, illetve felülértékeltsége: jelenleg a legdrágább országnak dollárban számítva  - a múlt heti elszálás nyomán - Svájc számít, a menedékdevizás alpesi országban a Big Mac ára a napokban 7,54 dollárnak felel meg, azaz a frank felülértékeltsége 57,5 százalékos. A listán jóval lemaradva második Norvégia 31,5 százalékos felülértékeltséggel (mivel az ottani burger 6,3 dollárt kóstál), a harmadik pedig a mostanában a piacok által elővett Dánia 12,2 százalékkal (a Big Mac ugyanis 5,38 dollárnak megfelelő koronát kóstál). Rajtuk kívül jelenleg csupán két ország devizája felülértékelt: Brazília (8,7 százalék) és Svédország (3,7 százalék).

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

unortodox, 2015.01.23 15:23

143 milliárd forint. Ennyivel csökkentette a 2013-as üzleti évben adóalapját a magyarországi Tesco áruházlánc a lapunknak nyilatkozó közgazdász számításai szerint. Éves szinten tízmilliárdokra rúgnak az anyavállalathoz vándorolt pénzek a láncnál....mno...így nehéz min bért emelni ,ha a legnagyobbak nem adóznak !!!!!!!!!!!!!..kifosztás -harács !!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

unortodox, 2015.01.23 15:11

@troll: 2009 előtt viszont felülértékelt volt a ft,óriási volt a külső hiány...biza így igaz..
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

troll, 2015.01.23 11:33

nem a big mac index mutatja meg, hogy alul vagy felülértékelt e egy ország pénze, hanem a külső fizetési mérleg.
eszerint a chf még így is alulértékelt, az usd vagy az angol font viszont nagyon felülértékelt.
alulértékeltek még az ázsiai pénzek, illetve ma a forint is.
2009 előtt viszont felülértékelt volt a ft,óriási volt a külső hiány.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Rattler, 2015.01.23 10:43

@domperrozsika: Senkit nem érdekel hogy szubjektíve kinek mi drága vagy olcsó, csak a BigMac index számít. Ha az olcsó akkor minden olcsó és kész! :-)
Egyébként Mo. egyáltalán nem drága vagy "élhetetlen" ugyanakkor 3 alapvető és gyakorlatolag megoldhatatlan probléma gyűri maga alá az országot:
-a társadalom összetétele menthetetlenül "latinamerikalizálódott" és elöregedett8 (+ elvándorlás) ami gyakorlatilag kizárja a komoly innovatív fejlődést
- a magyar átlagember a rózsaszín álmok világában éli az életét és nyugat -európai - USA életszinvonalom szeretne élni a semmire, emiatt a brutális eladósodottság, rengetegen irreálisan értékelték a valódi lehetőségeiket
(Felvesz 2x 100e nettóra 15millió hitelt és házat vesz - ahelyett hogy disznót vagy kecskét tartana, lusták az emberek)
- és végül az egyik legfőbb ok amiről valóban nem az emberek tehetnek : 25évvel a rendszerváltás és 10 évvel az EU csatlakozás után a fizetések reálértéke gyakorlatilag 40 évvel ezelötti szinten stagnál.
Ezen a legutolsó tételen van komoly tennivalója a kormánynak, különben az ország megsemmisül (...hacsak nem ez a cél)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

domperrozsika, 2015.01.23 08:59

Nyomorult cikkíró azt írd le, hogy a magyaroknak kurva drága minden. A rohadék fidesz szétlopta az országot. Hazugsággal tömi az emberek fejét a médián keresztül. Szarni a külföldiekre hogy itt mindent le tudnak legelni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html