A Zágrábbal folyó csatlakozási tárgyalásokért felelős, magas rangú brüsszeli diplomatákra hivatkozva az újság arról számolt be: az Európai Bizottság azt javasolja, hogy Horvátország 2013. július 1-jétől legyen az Európai Unió 28. tagállama.

Horvátország uniós csatlakozásának előmozdítása a magyar európai uniós elnökség egyik legfőbb célkitűzése.

Az idézett diplomaták szerint az említett időpont olyannyira biztosra vehető, hogy már az a dátum szolgál az unió későbbi költségvetési terveinek alapjául. A szóban forgó tervek a többi között magukban foglalják a horvát belépés következményeit az Európai Unió pénzügyi "háztartására".

A csatlakozási tárgyalások 2005 októberében kezdődtek Zágrábbal. Az unió célja - a magyar elnökségi törekvésekkel összhangban - az, hogy azokat június végéig, azaz még a jelenlegi elnökség idején lezárják. Minderre reális esély van, az elmúlt időszakban ugyanis a tárgyalások felgyorsultak, több fontos fejezetet lezártak, és már csak két kisebb fejezet tisztázása van hátra.

A Welt am Sonntag által idézett diplomaták szerint az Európai Unió Horvátország esetében nem kívánja bevezetni azt az úgynevezett ellenőrző mechanizmust, amelyet a 2007-ben csatlakozott Románia és Bulgária esetében léptetett életbe.

A horvát csatlakozást valamennyi tagállam parlamentjének ratifikálnia kell - fűzte hozzá a német újság.

Néhány nappal ezelőtt tekintélyes német lapok még arról számoltak be, hogy a magyar elnökségi törekvések ellenére - néhány tagország ellenállása miatt - késedelmet szenvedhet a horvát csatlakozás.  Az akadályozó tényezők között első helyen az euró tartós válságát, a másodikon pedig a schengeni rendszer jövőjével kapcsolatban fellángolt vitát említették, hangsúlyozva: egyre több a kétely azt illetően, hogy Európa hogyan működjön tovább, és különösen akkor, ha még tovább növekszik az unió. Utaltak arra, hogy több tagállam - köztük Franciaország és Nagy-Britannia - a legszívesebben Horvátországot és Szerbiát együtt engedné be az "uniós klubba".

A német lapok szerint a remélt csatlakozás horvát "álomdátuma" 2013. január 1. volt.

Martonyi: fontos napok jönnek

Martonyi János külügyminiszter szerint a horvát uniós csatlakozás időpontja tekintetében a következő napoknak döntő jelentőségük lesz. A miniszter szerint megvan az esélye annak, hogy Horvátország csatlakozási tárgyalásai lezáruljanak a magyar uniós elnökség végéig.

Az eu2011.hu honlapon olvasható, az Általános Ügyek Tanácsa brüsszeli ülése előtt készített interjúban Martonyi János közölte: a külügyminiszterek hétfő este minden kérdésre kiterjedő, alapos eszmecserét fognak folytatni a horvát csatlakozás állásáról egy munkavacsora keretében. Ennek során "feltehetően felmerül majd a csatlakozás indikatív időpontjának kérdése is, illetve minden más, ezzel összefüggő ügy" - mondta a miniszter.

Martonyi János emlékeztetett arra, hogy "Horvátország az elmúlt hetekben rendkívüli mértékben felgyorsította felkészülését és ezt folytatni fogja a következő napokban-hetekben is. (...) Megvan tehát az esélye, hogy a csatlakozási tárgyalásokat a magyar elnökség végéig le tudjuk zárni" -  hangsúlyozza Martonyi János.