Magyarországon is ölhet a kanyaró?

Már 16 halálos áldozata van Romániában a több mint egy éve tartó kanyarójárványnak. Az InfoRádió által megkérdezett nyugalmazott járványügyi szakember arról is beszélt, hogy Magyarországon mi várható.
Szász Péter, 2017. február 27. hétfő, 19:18
Fotó: Reuters

Romániában a védőoltási fegyelem sokkal lazább, mint ahogy azt Magyarországon megszoktuk - mondta Ócsai Lajos az ÁNTSZ nyugalmazott járványügyi főosztályvezetője.

"Ott sajnos a védőoltást ellenzők az egyháztól is támogatottságot nyertek, ezért sok követőjük van, akik nem oltják be a gyermekeiket. Ennek pedig egyenes következménye, hogy előbb-utóbb ilyen nagy méretű járványok alakulnak ki"

A szakember elmondta: a kanyaróvírus nagyon nagy megbetegítő képességgel rendelkező vírus, amely gyakorlatilag a föld alól is előkeresi a fogékony szervezetet. Ha pedig nem kapták meg a gyerekek a védőoltást, akkor fogékonyak erre, és futótűzként terjed köztük a járvány. Ezt csak úgy lehet megelőzni, ha a gyerekeket beoltják.

Jelenleg Románia nyugati és déli részén vannak járványos megbetegedések.

A szakember reményei szerint nem kell attól tartani, hogy Magyarországon is megjelenik a járvány. Itt az életkorhoz kötött kötelező védőoltási rendszerben az oltási fegyelem mind az orvosok, mind a lakosság részéről nagyon magas szintű. 15 hónapos korban megkapják az első oltást, 11 éves korban a másodikat, ami gyakorlatilag garantálja az egész életre szóló védelmet. Ha azonban a magyar családok közül bárki 15 hónaposnál fiatalabb gyerekkel megy Romániába, akkor keresse meg a házi gyerekorvosát vagy a háziorvosát, és konzultáljon a kanyaróoltás idő előtti beadásáról.

Magyarországon nagyon régen, 1969-ben került be a kötelező védőoltási rendbe a kanyaró elleni védőoltás.

HOZZÁSZÓLÁSOK