Majd négyszáz milliárd dolláron ül Tajvan

Tajvan külföldi devizatartaléka továbbra is a negyedik legnagyobb a világon - jelentette be Tajpejben (Taipei) a központi bank csütörtökön.
MTI, 2012. július 5. csütörtök, 18:26
Fotó: Napi.hu

A június végi adatok szerint a tajvani devizatartalék értéke 391,235 milliárd amerikai dollár volt, amivel a világranglistán a Kínai Népköztársaság, Japán és Oroszország után a negyedik helyet foglalja el.

Az összeg 1,96 milliárd dollárral volt magasabb az egy hónappal korábbinál - derült ki a banki tájékoztatásból. Az eredmény a szakemberek szerint elsősorban a befektetések megtérüléséből, másrészt a főbb valuták felértékelődéséből, így az euró dollárral szembeni erősödéséből fakadt.

A Kínai Népköztársaság első negyedév végi adatai szerint az ország 3.305 milliárd dollár értékű devizatartalékot halmozott fel. Japán a második, 1.204 milliárd dollárral, míg Oroszország május végén 452,1 milliárd dollárral rendelkezett.

A tajpeji jelentés még megállapítja, hogy a világ országainak többségében a tartalékok vonatkozásában visszaesés mutatkozott, kivéve Tajvant, Dél-Koreát és Indiát. Szöul 304,2 milliárd dollárt, Újdelhi 255,8 milliárd dollárt jelentett június végén.

HOZZÁSZÓLÁSOK