Makacsul tartja magát a vasárnapi zárva tartás bevezetése

Tovább forszírozza Lengyelországban a kiskereskedelmi üzletek vasárnapi zárva tartásának bevezetését a Szolidaritás szakszervezet. A lengyelek többsége ellenzi az intézkedést, kompromisszumként lehet, hogy csak korlátozzák a nyitva tartást.
Barabás Júlia, 2017. március 25. szombat, 19:31
Fotó: Napi.hu

Az üzleteknek minden vasárnap zárva kell lenniük - jelentette ki a wyborcza.pl tudósítása szerint a lengyel fejlesztési miniszter helyettese, Jerzy Kwiecinski, ám a kormányszóvivő sietett leszögezni, hogy még nem született döntés ebben az ügyben. Az ügyet a Szolidaritás szakszervezet erőlteti, törvényjavaslatot is készített, amelyet a kormány számos ponton módosítani akar. Mindenekelőtt el akarják törölni azt a passzust, amely büntethetővé tenné a jogszabály megsértőit - értsd: a vevőket.

Varsó szerint túlságosan széles a "logisztikai központ" meghatározása a tervezetben - a szakszervezet ezekben is megtiltaná a hét végi munkavégzést -, ha ez maradna, akkor a kikötők forgalmát is korlátozni kéne. Emellett lehetővé kellene tenni a vasárnap utazóknak, hogy vásárolhassanak és étkezhessenek a vonatokon, a buszokon, a repülőkön és a hajókon. Ki akarják venni a tilalom alól a temetkezési vállalatokat, a virágboltokat, a gyógyszertárakat, az újságárusokat és az internetes vásárlást.

Az új szabályokat szakaszosan vezetnék be: az első évben havonta két vasárnap lennének zárva a boltok, a következőben három hét végén, míg a harmadik évben minden vasárnap. Ezzel azt is tesztelhetnék, hogy a bezárás a munkahelyek és a GDP csökkentéséhez vezet-e. Ha igen, akkor a vasárnapi nyitva tartás óráit kellene szűkíteni a kormány szakértői szerint. A lakosság többsége nem támogatja a vasárnapi zárva tartást, a Szolidaritás azonban számíthat az egyház támogatására.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

atombandi, 2017.03.26 19:41

idiota papok akarjak megmondani, hogyan kell elni. persze a lakossag nem akarja, a kormanyzat meg szembe megy a lakossagi igenyekkel...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html