Már a szlovákok is gyűjtögetnek

Szlovákiában csak 2010. január 1-jétől kötelező az önkormányzatok számára a szeparált szemétgyűjtés biztosítása, ami a következő kategóriákat jelenti: papír, műanyag, üveg és fém.
Sidó Zoltán, 2009. augusztus 27. csütörtök, 10:30

A biológiai eredetű hulladékok kötelező elkülönítése csak 2013-ban lép érvénybe. Ennek ellenére a városok, nagyobb községek döntő többségében már most is így történik a hulladék gyűjtése.

Komoly gondot jelent viszont, hogy alig akad olyan társaság, amelyik ezt feldolgozná. Az elmúlt évhez képest a szelektált hulladék ára a felére esett, bizonyos szemétfajták ára gyakorlatilag a nullával egyenlő, a kartonpapír feldolgozásáért pedig egyenesen nekünk kell fizetnünk - közölte Ján Miklás, Stará Turá város polgármesteri hivatalának munkatársa.

Az önkormányzatok számára egyelőre veszteséges az ilyen típusú szemétgyűjtés, például az alig 8 ezer lelkes Stará Turá esetében a városi költségvetés évi legalább 40 ezer euróval kénytelen támogatni a szelektált szemetet. Szlovák lapinformációk szerint néhány kisebb település esetében komoly anyagi terhet jelent majd a törvény betartása. A Sme napilap szerint a szeparált hulladékgyűjtés a nagyobb városok lakótelepein a leginkább nehézkes, egyrészt a lakók közönye, másrészt a vandalizmus miatt.

HOZZÁSZÓLÁSOK