Már csak az aláírás hiányzik az Obama-csomagról

A washingtoni törvényhozás mindkét háza megszavazta múlt pénteken a Barack Obama elnök által kezdeményezett gazdaságélénkítő csomag kompromisszumos változatát, amely a képviselőház és a szenátus közötti egyeztetés eredményeképpen jött létre.
Gáti Tibor, 2009. február 16. hétfő, 08:50
Fotó:

A Napi Gazdaság cikke.

Az elnök várhatóan kedden, denveri látogatása alkalmával írja alá a jogszabályt. A 787 milliárd dollár összegű program 281 milliárd dollárt szán adócsökkentésre, mintegy 308 milliárd dollárt fejlesztési programok finanszírozására és 198 milliárd dollárt segélyezésre, így a munkanélküli-juttatások kiterjesztésére és az alacsony jövedelműek egészségbiztosítására. Az adócsökkentés egyebek között a lakás- és autóeladások előmozdítását, a vállalati beruházások fellendítését és a megújuló energiával kapcsolatos projektek ösztönzését szolgálja. A megnövelt kiadásokból utak és nagy sebességű vasutak építését, szélessávú hálózatok fejlesztését és más projektek megvalósítását kívánják támogatni. Szakértők szerint az intézkedések hatása idén még nem lesz érezhető, csak jövőre.

A csomag elfogadása nagy siker az elnök számára, aki szerint a program révén 3,5 millió állást lehet teremteni, illetve megmenteni. Mindezt némileg beárnyékolja, hogy nem sikerült kétpárti támogatást szerezni a tervhez, mivel a republikánusok ellenzik a kiadások növelését és a gazdaságélénkítést kizárólag az adók csökkentésével tartják lehetségesnek. A képviselőházban valamennyi republikánus és hét demokrata honatya nemmel szavazott a javaslatra, a szenátusban mindössze három republikánus csatlakozott az egységesen igennel szavazó demokratához, de így is összejött a kétharmados többséghez szükséges 60 voks, két demokrata szenátor távolléte ellenére. A kompromisszumos csomag összege elmarad a két házban korábban megszavazott 819, illetve 838 milliárdos verziótól, de így is jelentősen növeli az amúgy is óriásira duzzadt költségvetési hiányt. A kongresszus költségvetési hivatala szerint az elfogadott intézkedések jövőre mintegy 400 milliárd dollárral növelik meg a deficitet.

HOZZÁSZÓLÁSOK