Már mindenhová elért a járvány

Nincs hová elbújni a H1N1-es influenzavírus elől, amely az Egészségügyi Világszervezet (WHO) legfrissebb adatai szerint mára elérte a Föld legtávolabbi szigeteit is.
NAPI, 2009. július 28. kedd, 08:31
Fotó:

A WHO beszámol róla, hogy az elmúlt napokban több mint húsz újabb országban és tengeren túli területen mutatták ki az első, laborvizsgálatokkal megerősített újinfluenzás megbetegedéseket. Ezek között olyan kedvelt nyaralóhelyek is szerepelnek, mint az indiai-óceáni Seychelles-szigetek vagy a sargasso-tengeri (Nagy-Britanniához tartozó) Turks- és Caicos-szigetek. De megjelent a vírus a Föld olyan elszigetelt pontjain is, mint a csendes-ócáni Tonga, Amerikai Szamoa és Salamon-szigetek - számolt be az MTI.

Az emberi, a madár- és a sertésinfluenza-vírus genetikai keveredésével létrejött H1N1-es kórokozó utat talált magának a Himalájában fekvő Bhutánba és a Spanyolország és Franciaország határán lévő pireneusi törpeállamba, Andorrába is. A fegyveres konfliktus sújtotta Afganisztánban és Szudánban az elmúlt napokban szintén kimutatták az első megerősített eseteket.

A kezdetben Mexikóban és az Egyesült Államokban járványt okozó, korábban ismeretlen vírus gyors nemzetközi terjedése miatt a WHO június óta világjárványról beszél. Továbbadását az ENSZ-ügynökség szerint nem lehet megfékezni, ezért a szervezet azóta a járvány megfigyelésére összpontosít, és a vírus újabb mutációjának, illetve más influenzavírusokkal való kombinációjának jeleit kutatja.

Míg a fertőzöttek legtöbbje enyhe, szokásos influenzatünetekkel - lázzal és hányással - esik át a betegségen, a várandós nőknek, cukorbetegeknek és más betegségekben szenvedőknek súlyosabb hatásokra kell számítsanak. Eddig világszerte 816 ember vesztette életét a betegségben a WHO legfrissebb jelentése szerint.

HOZZÁSZÓLÁSOK