Már ötmillió román dolgozik külföldön

Minden ötödik román állampolgár a határon túl keresi a megélhetési lehetőséget.
Barabás T. János, 2015. október 2. péntek, 19:40
Fotó: MTI/AP

Hivatalos adatok szerint közel ötmillió román vendégmunkás dolgozik külföldön - írta a Maszol.ro.

A külföldi helyi hatóságok - és így a romániai illetékes szervek - által nyilvántartott románok száma 3,8 millió, emellett pedig további 1,1 millióra tehető azoknak a száma, akik külföldön élnek, de nem szerepelnek az érintett országok nyilvántartásában, részben azért, mert kettős állampolgárok, részben pedig mert nem jelentkeztek be az illetékes helyi hatóságoknál.

A romániai vendégmunkások számára a "slágerország" természetesen Olaszország, Spanyolország és az Egyesült Államok, de sokan vannak Németországban, Angliában, a skandináv országokban is.

Olaszországban 1 043 338 román él a hivatalos adatok szerint, a proft.ro szerint viszont az ott letelepedett románok száma megközelíti az 1,3 milliót. Spanyolországban csaknem 800 ezer román van hivatalosan bejelentve, a valóság ennél 100 ezerrel nagyobb. A harmadik helyet az Egyesült Államok foglalja el, csaknem 600 ezer románnal, tényleges számuk azonban 650 ezerre tehető. Németország alig több, mint 350 ezer román állampolgárral lecsúszott a dobogóról - igaz, a proft.ro szerint voltaképpen 450 ezerre tehető az ott élő románok száma.

Sok román telepedett le Izraelben is: hivatalosan 220 ezer román él ott, ez viszont csupán a jéghegy csúcsa, mivel a lap szerint legalább további 300 ezer román állampolgár telepedett le a zsidó államban. Nagy-Britanniában 158 ezer románt regisztráltak, pontos számokról azonban a londoni román nagykövetségnek nincsenek adatai. Ez a helyzet Ausztria esetében is, ahol hivatalosan 106 ezer román él - nem hivatalosan nyilván ennél jóval többen.

A hivatalosan Magyarországon élő román állampolgárok száma viszonylag csekély, nem éri el a 88 ezret sem. Becslések szerint azonban legkevesebb 250 ezren vannak.
A külföldön dolgozó vendégmunkások statisztikailag igen jó tesznek Romániának, hiszen csökkentik a romániai munkanélküliség rátáját. Emellett továbbra is jelentős valutaösszegeket küldenek a Romániában maradt családtagjaikhoz - bár ezek a válság éveiben jelentősen lecsökkentek.

A legfrissebb kimutatások szerint az Olaszországban dolgozó vendégmunkások küldték haza a legtöbb pénzt, 925 millió eurót. A Németországból 595 millió eurót utalták át Romániába, a harmadik helyen az Egyesült Államok áll, 460 millió euróval.

Spanyolországból - ahol pedig a legtöbb román vendégmunkás dolgozik - mindössze 393 millió euró érkezett. 252 millió euróval Svájc megelőzi a 250 millió eurós Franciaországot és a 224 milliós Nagy-Britanniát. Magyarországról is tisztességes összeget, 128 millió eurót küldtek haza a romániai vendégmunkások, de Ausztria is 100 millión felül "teljesített": innen 111 millió euró érkezett a vendégmunkások családjaihoz.

A megélhetést keresve olyan távoli országokba is elmennek a ha kalandra nem is, de a pénzre vágyó románok, mint Kuvait, ahol 700-an, vagy Omanba, ahol 400-an élnek. Malajziát 68-an, Sri Lankát 25-en, Costa Ricát és Sierra Leonét 10-10 választotta. A csúcstartók Mongólia és Macedónia, ahol 1-1 román vállalt munkát.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

tegnaputan, 2015.10.03 18:23

@monica_schuster:"Persze nem szabad a magyarokkal keveredni, mert annak soha nincs jó vége. Az ottani lakossággal kell össze ismerkedni(..) Mások az alapok keleten és nyugaton is."
Ne fázzanak szegények az 5-ös út mentén, ha beülhetnek a kirakatba is...
"Az Európai Bíróság egyik ítélete alapján a holland bordélyház tulajdonosoknak a prostituáltakkal a saját nyelvükön kell kommunikálniuk, annak érdekében, hogy megvédjék őket a visszaélésektől ? írja a BBC."
http://hvg.hu/vilag/20151003_Az_amszterdami_bordelyhaznak_magyarul_kel
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

hunnorti, 2015.10.03 14:21

...pedig a bérkomment ballibek azt írják évek óta ,milyen jól megy grande mócföldön ...,haha...szegény 2 millió erdélyi magyar ....
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

monica_schuster, 2015.10.03 12:46

@ezusthaju: valóban érdekes, hogy milyen sok magyar dolgozik Ausztriában és Németországban. Persze részese lenni a nyugati fizetésnek, az éve 5 heti fizetett szabadságnak, a napi 8 óra munkának, nem utolsó sorban a havi fizetésnek, mely minimum 1500 EUR netto legálisan, és a betegállomány is megengedett, nem kell félnie a munkavállalónak hogy kiteszik az állásából. Akkor pedig mi lenne az értelme annak, MO-on nyomorogjon, napi 12 óra munka és állando rettegés mellett, hogy bármely nap elveszitheti az állását? Kényelmes sszép lakása lehet, szép és jó autója, jó levegő és normális körülmények. Mi ebben a megvetendő? Szerintem attol még magyar marad, mert nem a mostani kormány államát épiti és a saját élete és a családja jövöje fontosabb mint a mostani MO jobblétének növelése.A lehetőség mindenkinek adott, aki mer elindulni és vállalni a jobb létet. Visszajönni bármikor lehet a nyomorba, mert ha megszakad se keres annyit mit a nyugati EU-s országokban! Persze nem szabad a magyarokkal keveredni, mert annak soha nincs jó vége. Az ottani lakossággal kell össze ismerkedni, barátságokat kötni és beilleszkedni / ez a legnagyobb probléma a magyar polgárok számára " a beilleszkedés ! ". Perszer vannak kivételek, szoval vagy megszokik vagy megszökik:-) De jobb ha megszokja és csak látogatóba jön MO-ra, mert azonnal látja mekkora a különbség a keleti és nyugati EU között. És a keleti EU-ban soha nem lesz olyan az élet mint a nyugati EU-ban. Mások az alapok keleten és nyugaton is.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

ezvan, 2015.10.03 11:45

És akkor mi van? Visszakapjuk Erdélyt?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

tegnaputan, 2015.10.03 11:03

@ptiszai: 2011.05.01.-től Nagy-Britannia, Írország, Svédország, Spanyolország, Portugália, Görögország, Finnország, Franciaország, Olaszország, Hollandia, Luxemburg, Belgium, Dánia, Ausztria, Németország - mindegyikében korlátozások nélkül dolgozhatnak a magyar munkavállalók és korlátozás nélkül működhetnek Magyarországon bejegyzett vállalkozások.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html