Jelenleg nem lenne helyénvaló a zéró kamatszint az euróövezetben - mondta Jean-Claude Trichet, az Európai Központi Bank elnöke a csütörtöki kamatdöntő ülés tartott sajtótájékoztatón.

A bank vezetője szerint ugyanakkor az európai gazdaság bizonytalansági szintje továbbra is kivételesen magas. A növekedési kilátások továbbra is lefelé mutatnak - mondta Trichet Frankfurtban.

Trichet szerint a jelenlegi 2 százalékos irányadó kamat nem a legalsó szintet jelenti, ám szokásához híven ezúttal sem bocsátkozott az esetleges jövőbeli kamatmozgások kommentálására.


Az ECB elnöke nem zárta ki, hogy következő ülésén a bank márciusban ismét csökkenti az eurózóna irányadó kamatát, ez azonban az adatok és számok függvénye lesz. Arra az újságírói kérdésre válaszolva, hogy vajon inkább egy 50, avagy egy 25 bázispontos vágásnak van-e esélye márciusban, Trichet az első lehetőséget nevezte valószínűbbnek.


Az eurózóna árfolyampolitikájának elsőszámú irányítója ismét az inflációs nyomás csökkenéséről beszélt, miközben számos országban már a defláció jelei mutatkoznak. Trichet szavaira az euró a dollárral szemben kéthónapos mélypontra gyengült, de a japán devizával szemben is veszített értékéből.


Az előzetes felméréseknek megfelelt az ECB döntése, azonban már előzetesen is számos kritika érte az európai jegybankot a kamatmérséklés ütemével kapcsolatban. Egy a bloombergnek nyilatkozó Nomurás szakember véleménye szerint az ECB egyszerűen nem ismeri fel a Unióban kialakult recesszió komolyságát és mértékét.

Az ECB továbbra is óvatosabban él a kamatvágás eszközével, mint a többi jelentős központi bank. A Bank of England éppen csütörtökön vágta vissza 1 százalékra a kamatot, és az Egyesült Államokban is történelmi mélységben, 0,25 százalékon áll az irányadó ráta.


Nouriel Roubini korábban úgy nyilatkozott az ECB-ről, hogy rosszul teszi a dolgát. Túl lassan és túl keveset vág - nyilatkozta korábban Dr Doom (Dr. Végzet) több fórumon is. Az ECB az Ősszel több lépésben 4,25 százalékról októberig 2 százalékig csökkentette. a kamatlábat.