Ausztriában november 1-jétől április 15-éig kötelező a téli gumi használata, ha rossz az idő, ám a fogyasztóvédők arra figyelmeztetik az autósokat a vásárlás előtt, hogy brutális különbségek vannak az abroncskereskedők árajánlatai között. A munkaügyi kamara az árak összehasonlításával akart segíteni nekik, ami nem találkozott a gumisok tetszésével.

A kamara arra panaszkodik, hogy Karintia tartományban számos cég nem adott információt a kérésükre. Nehéz is lett volna, mivel az abroncskereskedők szervezete eleve nem továbbította a kamara kérdőívét. Herbert Wadel, a szervezet szóvivője, egyben maga is gumis, azzal indokolta barátságtalan döntésüket, hogy megkérdezés módszertanát nem találták kellően komolynak. Csak a különböző méretű abroncsok árát akarták összevetni, figyelmen kívül hagyva gyártóikat, és ezzel összefüggő minőségi különbségeiket - fejtegette.

Konkrét márkákat választottunk, amelyeknek eltérő nagyságú változatait akarjuk összevetni. Emellett kíváncsiak vagyunk a gumicsere és a gumitárolás költségére - válaszolta erre Susanne Kalensky a kamara nevében. A felmérés eredményeként azt találták, hogy tartományról tartományra, illetve mesterről mesterre nagy árdifferenciák lehetnek. Tirolban 72 százalékos eltérést is találtak. A tárolás esetén 22 eurótól 45 euróig terjed a skála.

Nem célszerű kukoricázni a hatósággal Ausztriában: akit rajtakapnak, hogy nyári gumikon közlekedik a hóban, az kapásból 36 eurós bírságra számíthat. Amennyiben egy baleset esetén bebizonyosodik, hogy abban szerepet játszott a megfelelő gumi hiánya, a vétkes 5000 eurót is fizethet. Érdemesebb ezért egy használt autót venni - téli gumival a kerekein.