A pénzügyminisztérium idén 7 milliárd euró értékben bocsátott ki lej alapú állampapírt, 2,4 milliárd eurót gyűjtött össze az euró alapú kötvények értékesítéséből, 1,2 milliárd eurót pedig az Európai Bizottság utalt a román kincstárba a még 2009-ben aláírt összesen 20 milliárd eurós hitelszerződés utolsó részleteként. Összehasonlításként az Egyesült Államok közel 10 ezer milliárd eurós GDP-je több mint 83-szor múlja felül a román gazdaság teljesítményét, ennek ellenére Washington mindössze 31,5 ezer eurót kölcsönöz másodpercenként, alig 47-szer többet, mint Bukarest. (A különbség részben abból is adódik, hogy az USA többnyire hosszú távú hiteleket vesz fel ellentétben Bukaresttel, amely a hitelek kamatait többnyire a rövidtávú lejáratú kölcsönökből törleszti.)

A pénzügyminisztérium adatai szerint május végéig Románia 880 millió euró kamatot fizetett a helyi bankoknak, 230 millió euróval többet, mint tavaly hasonló időszakban. Az eladósodottság jelenlegi ütemét figyelembe véve, az idei hitelkamatok értéke meghaladhatja a 2,1 milliárd eurót - figyelmeztetnek az elemzők.

Vlad Muscalu az ING elemzője szerint 2012 első felében a pénzügyminisztériumnak a jelenleginél jelentősen több forrásra lesz majd szüksége, havonta legalább négy milliárd lejt kell kölcsönöznie ahhoz, hogy hitelek kamatait kifizesse. A szakember szerint a július 24-én és 29-én lejáró, 2,5 milliárd eurót összesítő kölcsön visszafizetése nem jelent majd gondot Bukarestnek, a törlesztést ugyanis a jelentős összegben felhalmozott valutatartalék bőven fedezi.

 

Egyre magasabban a román CDS-árazás

Az elmúlt időszakban jelentős növekedésnek indult a román államadósság-törlesztési kockázat biztosítási csereügyletek (credit default swaps, CDS) díja, miközben a június elején a CDS-árazás még 225 bázisponton állt, június 23-án új csúcsot döntve 283 bázispontra emelkedett. Jeffrey Franks a Nemzetközi Valutaalap (IMF) Romániáért felelős biztosa szerint egyelőre nincs ok aggodalomra, a kockázati felár növekedése mindössze a görögországi bizonytalanságnak tudható be.

A román CDS-árazás jelenleg 277 bázispontra csökkent, ami részben annak is köszönhető, hogy az IMF igazgatótanácsa hétfőn jóváhagyta a tavasszal megítélt 3,5 milliárd euró értékű elővigyázatossági hitelcsomag első, 480 millió eurós részletét.