Mások is hozzányúlnának a tb-járulékhoz

Romano Prodi, az olasz baloldal első embere a munkavállalókat terhelő társadalombiztosítási, illetve egyéb terhek 5 százalékos csökkentését ígéri választási sikere esetén, miközben a jobboldal felelőtlenségről beszél.
Kolozsi Pál, 2006. március 21. kedd, 08:55
Fotó:

Prodi az új kormány működésének első hónapjában csökkentené a terhelést, majd amennyiben lehetséges további mérséklést hajtana végre. Olaszországban a magyarországival megegyező időben, április 9-én lesznek a választások, ahol a Prodi vezette baloldal a Berlusconi irányította jobboldallal küzd a voksokért. Prodi politikai ellenfelei szerint a 10 milliárd euróba kerülő program nem finanszírozható. Gianfranco Fini, jelenlegi külügyminiszter elég keményen szólt riválisa elképzeléséről, ugyanis úgy fogalmazott, hogy Prodi egyszerűen hazudik, amikor azt állítja, lehetséges az 5 százalékos csökkentés.

A fejlett országokban egyre többen próbálják a munkavállaló által ténylegesen megkapott összeg, illetve a munkaadó munkáltatási összköltségei közötti rést szűkíteni, ez ugyanis elősegítheti a foglalkoztatás növelését. Az OECD felmérése szerint 1996 és 2003 között Írországban 18,3 százalékkal csökkent ez a rés, majd Magyarország következik a sorban 9,9 százalékkal.

HOZZÁSZÓLÁSOK