McCainnek a hokianyuka sem segített

Már csak a csoda segíthet John McCainen, a Republikánus Párt elnökjelöltjén a jövő keddi amerikai elnökválasztás előtti napokban - derül ki a legfrissebb közvélemény-kutatási adatokból.
Sebők Miklós, 2008. október 31. péntek, 08:55
Fotó:

Ezekből ugyanis a demokrata párti Barack Obama a szokásos hibahatáron messze túlmutató előnye olvasható ki számos olyan államban, amelyek eldönthetik a választás sorsát. Hiába ölt rengeteg pénzt és energiát a napokban McCain Pennsylvaniába, a felmérések szerint nem sikerült a korábbi Hillary Clinton-szavazók átállításával döntetlen közeli eredményre hoznia ezt a már eleve a demokraták felé hajló államot. Hasonló bravúr hiányában ugyanakkor a republikánusoknak olyan államok sorát kellene megnyernie, melyek bár a korábbi elnökválasztásokon rendre vörösbe borultak, de most inkább Obama felé húznak.

Az ide sorolható Florida és Virginia mellett pedig még a saját "felségterületének" számító Észak-Karolinában, Indianában vagy Georgiában is küzdenie kell egy teljesen kétesélyes harcban. Még az a korábban elképzelhetetlen helyzet is előállt, hogy Obama látótávolságra megközelítette ellenfelét annak saját államában, Arizonában. A választási matematika, azaz az elnököt megválasztó elektori kollégium összetétele tehát egyelőre egyértelműen Obama mellett szól. A közvélemény-kutatásokat elemző 538.com portál munkatársai által lefuttatott lehetséges forgatókönyvekben több mint egyharmadot tettek ki a demokrata jelölt földcsuszamlásszerű győzelmét mutató eredmények, míg magát a győzelmet 95 százalékos valószínűség fölé teszik.

Egy ilyen helyzetben a vesztésre álló jelöltek rendszerint a negatív kampánymegoldásokhoz folyamodnak. Annak idején a 2000-es előválasztásnál McCain már megtapasztalhatta ezek erejét, amikor a jelenlegi elnök, Bush kampánytanácsadói egy nem létező házasságon kívüli fekete bőrű gyermeket varrtak áttételesen a nyakába, ami döntő fordulatot eredményezett a meghatározó jelentőségű dél-karolinai szavazáson. Bush ezt a taktikát 2004-ben sikerrel alkalmazta John Kerry demokrata jelölt ellen is. McCain egyelőre kivárt az ilyen, a jó ízléssel nehezen összeegyeztethető megoldások bevetésével, de az utóbbi napokban már feltűntek kétes szervezetek dehonesztáló hirdetései a tévékben és az interneten.

Mindezt azonban Obama egyelőre hatékonyan tudja kezelni háromszoros pénzügyi előnye birtokában. Sőt McCain néhány esetben saját maga ellensége is volt, amikor sokak bírálata ellenére is befektetett olyan veszni látszó államokba, mint Új-Mexikó és Iowa. Hátránynak bizonyult mindemellett az első látásra - és az első hetekben - még sikertörténetnek látszó alelnökjelöltje is. Sarah Palin alaszkai kormányzó nem tudta elhitetni az amerikai közvélemény nagyobbik részével alkalmasságát a magas posztra, sőt több botrányával még tetézte is jelölője problémáit. Legutóbb 150 ezer dolláros ruhabeszerzésével csorbított "hokianyukás" hitelességén, egyben McCain győzelmi esélyein.

Obama mindeközben már későbbi elnöki imidzsét építgeti. Egy 1992 óta nem alkalmazott kampányeszközzel, az úgynevezett inforeklámmal a politikai ínyencek megszólítására is maradt ideje. Késő este sugárzott félórás videoüzenetében egy, az elnöki dolgozószoba, az ovális iroda hangulatát felidéző szobában beszélt Obama részletesen is múltjáról, terveiről és az ország előtt álló kihívásokról. Emellett hétköznapi amerikai polgárokat is felvonultatott, akik problémáikról beszéltek, amire Obama mindjárt megoldást is ajánlott. A fő üzenet most is a 250 ezer dollár alatt kereső középosztálynak szóló adókönnyítés volt, valamint az amerikai munkahelyeket külföldre kiszervező cégek adókedvezményeinek visszavonása.

Az ország, de legalábbis a Demokrata Párt "elnöki hangulatú" egyesítését szolgálta az is, hogy szinte végeláthatatlan előkészítés után most először Bill Clinton korábbi elnök is együtt állt színpadra Obamával. A floridai nagygyűlésen az illinois-i szenátorral az előválasztási kampány óta feszült viszonyt ápoló Clinton követte a téli-tavaszi küzdelmekben alulmaradt feleségét, Hillary Clintont, amikor Obama megválasztására buzdított.

HOZZÁSZÓLÁSOK