Az amerikai Federal Reserve legkorábban 2011 márciusában növelheti a rekordalacsony szinten lévő irányadó kamatlábat a bizonytalan gazdasági kilátások és a deflációs félelmek miatt - derült ki a Wall Street Journal konszenzusából. A Goldman Sachs Bloomberg Televisionnek nyilatkozó szakértője szerint a Fed által kívánatosnak tartott szint alatti, s a várakozások szerint tovább mérséklődő fogyasztói pénzromlás mellett a munkaerőpiac még mindig alacsony felvevőképessége sem indokolja az alapkamat növelését egészen 2012-ig.

A Fed nyíltpiaci bizottsága a szerdai kamatdöntő ülésen minden bizonnyal megerősíti korábbi közleményét, miszerint hosszú ideig a jelenlegi szinten marad majd az irányadó ráta az Egyesült Államokban. A több mint negyedszázados csúcson lévő munkanélküliség mellett továbbra is aggasztóan magas az ingatlanpiacon a kényszerárverések aránya, s az adókedvezmények kifutásával a lakásvásárlási kedv is jelentősen visszaesett. A májusi, vártnál is gyengébb ingatlanforgalmi adatok továbbra is rendkívüli túlkínálatot tükröznek az ágazatban; a Goldman szakértője szerint e téren egy ideig biztosan nem lesz változás.

A gyenge kiskereskedelmi forgalom miatt az inflációs kilátások várhatóan a Fed által kívánatosnak tartott szint alatt maradnak a közeljövőben - nyilatkoztak az elemzők a WSJ-nek. Véleményük szerint a szerdai ülésen fordulatot hozhat, ha a korábban a pénzromlás veszélyére figyelmeztető héják is a korábbinál kedvezőtlenebb növekedési kilátások miatt változtatnak a korai kamatemelést szorgalmazó álláspontjukon. Ezzel ugyanis eltűnhet a nyíltpiaci bizottságon belül eddig képviselt vélemény, miszerint akár már a nyár végén 1 százalékra emelkedhet az irányadó ráta, még távolabbra száműzve a szigorítás lehetőségét.