Még két napig lehet átjelentkezést kérni és mozgó urnát kérni

Még két napig, péntek 16 óráig lehet jelezni a választópolgár lakóhelye szerinti település jegyzőjénél, ha valaki az európai parlamenti (EP-) választás napján nem a lakóhelyén, hanem egy másik magyarországi településen szeretne szavazni. Ugyancsak pénteken 16 óráig kérhet mozgóurnát a helyi jegyzőtől a mozgásában egészségi állapota, fogyatékossága vagy fogva tartása miatt gátolt választópolgár, ezen időpont után csak a szavazás napján, a szavazatszámláló bizottsághoz fordulhat ezzel a kérelemmel.
MTI-Eco, 2014. május 22. csütörtök, 08:43
Fotó: Napi.hu

Mivel az EP-választáson az egész ország egy választókerületet alkot, mindenki ugyanolyan szavazólapot kap, függetlenül attól, hogy lakóhelyén vagy egy másik magyarországi településen szavaz. A Nemzeti Választási Iroda (NVI) internetes tájékoztató oldala, a www.valasztas.hu szerint csütörtök reggelig csaknem 32 ezren jelezték, hogy nem a lakóhelyük szerinti szavazókörben akarnak voksolni. A 2009-es EP-választáson 25 204-en szavaztak a lakóhelyüktől távol Magyarországon.

Az idei országgyűlési választáson 120 ezren kértek átjelentkezést, de mivel sokan az utolsó napra hagyták ennek online ügyintézését - az utolsó két órában tízpercenként 3-4 ezer átjelentkezési kérelem érkezett be online a választási irodához -, a rendszer lelassult. Az NVI ezért azt kéri: aki online szeretne átjelentkezést kérni, ne hagyja az utolsó napra.

Az átjelentkezést a választó lakcíme szerinti helyi választási irodánál postai úton, személyesen vagy online, a www.valasztas.hu oldalon lehet kérni. A kérelemnek a személyes adatokon túl tartalmaznia kell annak a településnek a megjelölését, ahol a választópolgár szavazni akar.

Átjelentkezéssel az szavazhat, aki a szavazás napján Magyarország területén, de a magyarországi lakcíme szerinti szavazókörtől eltérő helyen tartózkodik. Tipikus esetben ez azt jelenti, hogy egy másik településen tartózkodó választópolgárnak nem kell hazautaznia választójogának gyakorlásához.

Emellett azt a lehetőséget is biztosítja az átjelentkezés, hogy egy mozgásában korlátozott választópolgár akkor is szavazhasson, ha például kórházban kezelik, amely akár ugyanazon településen, de a lakcímétől eltérő szavazókör területén van. Ebben az esetben ugyanis a lakcíme szerinti szavazókör szavazatszámláló bizottságától nem kérhet mozgóurnát, hiszen azt csak a szavazókör területén belül vihetik ki. Ha azonban átjelentkezési kérelmet nyújt be, átkerül a település e célra kijelölt szavazókörének névjegyzékébe, és onnan már kérhet mozgóurnát.

A helyi választási iroda a választópolgárt kérelmére törli a lakcíme szerinti szavazókör névjegyzékéből, és egyidejűleg felveszi a megjelölt település átjelentkezéssel szavazók számára kijelölt szavazókörének névjegyzékébe.

A választópolgár ugyancsak pénteken 16 óráig kérheti visszavételét a lakcíme szerinti szavazóköri névjegyzékbe, ha korábban már átjelentkezett egy másik településre.

Szintén pénteken 16 óráig kérhet mozgóurnát a helyi jegyzőtől a mozgásában egészségi állapota, fogyatékossága vagy fogva tartása miatt gátolt választópolgár, ezen időpont után csak a szavazás napján, a szavazatszámláló bizottsághoz fordulhat ezzel a kérelemmel. Arra hivatkozva nem lehet mozgóurnát kérni, hogy valaki a munkavégzése miatt nem tud elmenni a szavazókörbe.

A szavazás napján a lakóhely szerinti szavazatszámláló bizottságtól lehet kérni a mozgóurnát, de csak 15 óráig. Ha a mozgóurna iránti kérelmet a választópolgár saját kezűleg aláírta, a kérelmet bárki beviheti a szavazóhelyiségbe, tőle nem kell meghatalmazást kérni. A szavazás napján a mozgóurnát a szavazatszámláló bizottság két tagja viszi ki a szavazókör területén belül, úgy, hogy az urna a szavazókör este 7 órai zárására megérkezzen.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

halacska39, 2014.05.22 15:36

Az összes fideszes rendeljen magának mozgó urnát és ócsó szenet! Rezsicsökkentés:)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

RonaGyuri, 2014.05.22 14:42

Az meg egyenesn szórakoztató, hogy ?pénteken 16 óráig kérhet mozgóurnát a helyi jegyzőtől a mozgásában egészségi állapota, fogyatékossága vagy fogva tartása miatt gátolt választópolgár, ezen időpont után csak a szavazás napján, a szavazatszámláló bizottsághoz fordulhat ezzel a kérelemmel?. Ugyanis ebben is van on-line jelentkezés.
Sőt a 188.számú választási füzet (Nicsak, hát nem Pálffy Ilona jegyzi) 24.-ik oldalán így írnak: ??ha a kérelmet május 23.-án, pénteken 16.00 órát követően az ügyfélkapun vagy a választások hivatalos honlapján nyújtotta be??!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

RonaGyuri, 2014.05.22 14:25

Kérni lehet, de mi magyarok már csak ilyenek vagyunk.
Így okosabb (lett volna) úgy szervezni a munkát, hogy tudomásul vesszük: mindenki az utolsó pillanatban intézkedik! =))
Ja és ezek akartak regisztrációt bevezetni????
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

janus, 2014.05.22 14:13

Itt az alkalom!!
Én is kértem a volt anyósomnak mozgó Urnát, de nem akart élni vele...
Azt nem is értette hogyan férne bele...
A "Kedves" olyan furcsa volt ...a Kormányzati FIDESZ döntés alapján kedveznek az időseknek mozgó urnával és szocialisták (szocialista szociális temetéssel). a magyar álomcsapatok...
csapatain harcban állnak....addig sem kell dolgozni...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

halacska39, 2014.05.22 09:18

Lauda,jobbajobb!Lehet mozgó urnát rendelni! Hurráá!Jó híír! Bőven pakoljátok meg otthon a búboskemencét fával,gyújtsátok meg hadd lobogjon és gyorsan ugorjatok bele!:)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html