Brazília államfői teendőit május 12. óta Michel Temer alelnök látta el ideiglenes jelleggel, a döntés miatt viszont ő vált Brazília hivatalos elnökévé. Mandátuma 2019. január 1-jén ér véget. Temer, a jobbközép PMDB párt elnöke szerdán teszi le az elnöki esküt.

Rousseffet azzal vádolták meg, hogy elnökválasztási kampányait 2010-ben és 2014-ben is vesztegetésekkel tolták meg, valamint hogy két éve az újraválasztása érdekében kozmetikázta az államháztartási hiányt. Ő tagadja, hogy bármi rosszat tett volna, és azt állítja, hogy tisztán politikai okokból indítottak ellene eljárást. A szenátustól "igazságtételt vár", valamint azt, hogy elismerje az ártatlanságát és visszahelyezze a hatalomba.

Rousseff tavaly kezdte meg második elnöki ciklusát, de népszerűségét kikezdték a Munkáspárt fontos tagjait körüllengő korrupciós botrányok.

A pártot különösen megviselte az a vizsgálat, amit az állami Petrobras olajvállalat alvállalkozóinak juttatott állítólagos kenőpénzek miatt folytat a rendőrség. Az olajkonszern illetékesei ellen még 2009-ben indult nyomozás, az ügyészség adatai szerint 3,8 milliárd dolláros sikkasztás történt. Az ügy szálai egészen Rousseff mentoráig és elődjéig, Luiz Inacio Lula da Silva volt elnökig nyúlnak. A Munkáspárt legfontosabb politikusának tartott Lulát rövid időre március elején őrizetbe is vették, és kihallgatták.

Rousseff márciusban kockázatos politikai lépésre szánta el magát, és miniszteri rangnak megfelelő kabinetfőnökként Lulát be akarta venni a kormányba. Ez csak olaj volt a tűzre, hiszen sokan ezt úgy értékelték, hogy ezzel a vizsgálat alól mentesíteni akarja a 2018-as elnökválasztásra is készülő mentorát.