Az elmúlt években a Romániából emigrált közel 3 millió vendégmunkás hazaküldött euró-milliárdjai táplálták a szomszédos ország gazdaságának motorját. A Romániában csak eperszedőknek gúnyolt kivándorlók által hazaküldött összegek az ország legfontosabb deviza-forrásává váltak, nagyban hozzájárulva a lej stabilitásához.

A pénzügyi válság kirobbanása és a Nyugat-Európát sújtó recesszió azonban úgy tűnik véget vetett a külföldi munkalehetőségeknek, a hazaküldött összegek a felére csökkentek és románok ezrei indultak, illetve készülnek vissza hazájukba.

A külföldön dolgozó romániai vendégmunkások az év első hat hónapjában 45,6 százalékkal kevesebb pénzt utaltak haza, mint az előző év azonos időszakában- derül ki a román jegybank (BNR) adataiból. Míg tavaly fél év alatt 3,25 milliárd euró érkezett a szomszédos országba, idén mindössze 1,7 milliárd eurónak megfelelő összeget küldtek haza a világ szinte minden táján munkát vállaló román állampolgárok.

Spanyolországból és Olaszországból - ahol a legjelentősebb román közösség él - 695, illetve 525 millió euró érkezett, a tavaly hazaküldött 1,18 milliárd, illetve 962 millióval szemben. Úgy tűnik, hogy a gazdasági válság leginkább az Ausztriában élőket érintette, az innen idén hazaküldött 20 millió euró ugyanis közel 76 százalékos visszaesést takar.

Az Egyesült Államokban dolgozók 195 millió eurót utaltak romániai bankszámláikra, 19 millió euróval kevesebbet, mint tavaly. Németországból 59 millió eurót küldtek, míg Nagy Britanniából 60 millió euró érkezett, ami az előző év azonos időszakhoz képest 63,  illetve 135 millió euróval kevesebb.

A hazaküldött pénzösszeg jelentős visszaesése nem véletlen, a román állampolgárok nagy részét ugyanis elsősorban építkezéseken, mezőgazdaságban, illetve a könnyűiparban foglalkoztatták, azokban az ágazatokban, melyeket leginkább érintett a válság. A költségcsökkentő intézkedések, valamint a leépítések elsősorban a vendégmunkásokat érintették, így nem meglepő, hogy csak Spanyolországban - az Országos Munkaerő-elhelyező Ügynökség (ANOFM) adatai szerint - közel 70 ezer romániai állástalant tartanak nyilván.

Egy-két évvel korábban a spanyol kormány tárt karokkal várta a külföldi munkaerőt, 2005-ben a kormány - az Európai Unió tiltakozása ellenére - több százezer illegális bevándorlónak adott tartózkodási és munkavállalási engedélyt. Ma a recesszióba süllyedt ország szívesen szabadulna a betelepült és többnyire állástalanul maradt külfölditől. Ezért akár anyagi áldozatot is készek hozni.

Celestino Corbacho, Spanyolország munkaügyi minisztere ugyanis korábban kijelentette, anyagilag támogatná azokat az állástalanul maradt romániai vendégmunkásokat, akik készek visszatérni hazájukba. Igen ám, de a hazatérés már koránt sem olyan egyszerű, mint például két évvel korábban lett volna. A bukaresti vezetés ugyanis már egyáltalán nem ösztönzi őket a hazatérésre, a növekvő munkanélküliség ugyanis Romániának is komoly gondot okoz.

Igaz, hogy Romániában a munkanélküliség jóval az uniós átlag alatt, mindössze 6,3 százalékon tetőzött júliusban, ennek ellenére félő, hogy a külföldről hazatérő munkásáradat, valamint az országban várható újabb elbocsátási hullám teljesen ellehetetleníti az amúgy is folyamatosan deficittel küzdő segélykasszát - figyelmeztetnek a szakemberek.