Li Ko-csiang (Li Keqiang) 150 fős üzleti delegáció élén érkezett Londonba, ahol kedden fogadta őt David Cameron brit miniszterelnök. Cameron a Downing Streeten folytatott kétoldalú megbeszélések utáni sajtóértekezleten bejelentette, hogy a kínai kormányfő látogatásának első hivatalos munkanapján 14 milliárd font (több mint 5300 milliárd forint) értékben írtak alá üzleti és beruházási megállapodásokat kínai és brit vállalatok.

A brit kormányfő szerint ezzel Nagy-Britannia vált a kínai működőtőke-export legnagyobb célországává Európában. Cameron hozzátette: már az elmúlt másfél évben is több kínai beruházás valósult meg vagy kezdődött el a brit gazdaságban, mint az előző harminc évben összesen.

A sajtóértekezleten nem részletezték a kedden aláírt új üzleti szerződések mibenlétét, de már Li Ko-csiang nagy-britanniai látogatása előtt ismertté vált, hogy kínai atomenergia-ipari cégek 40 százalékig terjedő részt szeretnének vállalni a délnyugat-angliai Somerset megyében tervezett 16 milliárd fontos atomerőmű-építési programból. A brit kormány a Hinkley Point nukleáris létesítmény bővítését tervezi egy 3200 megawattos egységgel, amelyben két reaktor működne. Az erőmű az éves brit áramszükséglet 7 százalékát termelné meg.

Kína emellett várhatóan részt vesz az Észak-Angliát Londonnal összekötő nagysebességű szuperexpressz-hálózat - Nagy-Britanniában komoly belpolitikai vitákat szító, környezetvédő csoportok által hevesen támadott - 42,6 milliárd font költségűre becsült beruházásában is.

A kínai kormányfő londoni látogatásával egy időben, de annak hivatalos programjához nem kapcsolódva írt alá a BP brit olajipari óriáscég egy 20 milliárd fontos, húsz évre szóló megállapodást a kínai állami olajipari konszernnel cseppfolyósított földgáz szállításáról.