Sajátos mentorokat csinálna a nyugdíj előtt álló munkavállalókból az az új munkahely-megosztási módszer, amelynek bevezetését mérlegeli az új olasz kormány - írja a Wall Street Journal. Enrico Giovannini munkaügyi miniszter a héten akar tárgyalni a lehetőségről a szakszervezetekkel, amelyek az előzetes információk szerint támogatnák az ötletet. A lényeg az lenne, hogy az idős foglalkoztatottak lemondanának munkaidejük és keresetük feléről, s az így teremtett résben egy fiatal munkanélkülit foglalkoztatnának. Az idős alkalmazott nyugdíjjárulékát az állam kipótolná, hogy ne érje veszteség, ne legyen elviselhetetlenül alacsony a majdani nyugdíja vagy ne kényszerüljön sok évvel tovább dolgozni, hogy szolgálati idejének megnyújtásával pótolja a kiesett munkaidőt.

A terv pozitív oldala, hogy a munkaadók nyilván olcsóbban foglalkoztatnák a beálló fiatalokat, ami javítaná versenyképességüket. A lakosság, amelynek jómódúbb része is retteg a munkanélkülivé válástól, megnyugodna, és bátrabban költene. Így összességében gazdaságösztönző hatása is lehetne a meglehetősen szokatlan, unotrodox foglalkoztatási formának. Emellett az ország nem vesztené el a jól képzett, fiatal munkaerő tudástőkéjét. Ugyanakkor ezzel a módszerrel önmagában egyetlen új munkahely sem jönne létre.

Valamit csinálni kell

A kormány képviselői elismerik, hogy a dolognak ára van. A nyugdíj-kiegészítésen túl egyéb ösztönözőkön is gondolkodni kell, mert az olasz bérek elég alacsonyak ahhoz, hogy még az idősebbek se engedhessék meg maguknak keresetük elfelezését. Giovannini szerint azonban a helyzet úgy áll, hogy vagy ennek a költségét vállalják, vannak annak, hogy nem tesznek semmit. Utóbbi azt jelentené, hogy marad a fiatalok körében 38,4 százalékos munkanélküliségi ráta. Olaszországban a munkaképes emberek közül 4,6 milliónak nincs állása, ami kétszerese a 2007-es hasonló adatnak - derül ki a CGIL szakszervezet becsléséből.

A jövő héten nagy értekezletet tartanak Brüsszelben a fiatalok munkanélküliségének égető problémájáról. A római kormány ezen fel akarja vetni, hogy az emberi erőforrásokba fektetett befektetéseket kezeljék eltérően, mint más közkiadásokat - azaz például kevésbé vegyék ezeket figyelembe a költségvetési hiány számolásánál. Enrico Letta miniszterelnök tegnap azt mondta az olasz parlamentben, hogy Európának a jövőben éppen annyi energiát kellene befektetnie a gazdasági növekedést serkentő módszerek kidolgozásába, mint amennyit a közfinanszírozás rendbe tételét szolgáló intézkedésekbe fektetett.