A brit iparkamara jelezte: amennyiben a jövő hónapban Brüsszelben elfogadják a GYES időtartamát szabályozó új európai direktívát, azzal az Egyesült Királyság cégeinek 2,5 milliárd fontos (közel 850 milliárd forintos) többletkiadást teremtenek évente.

A britek szerint a jelenlegi gazdasági helyzet nem teszi lehetővé, hogy növeljék a GYES összegét, amely jelenleg az szigetországban az első hat héten a fizetés 90 százaléka, majd a következő 33 hétben heti 124 fontot, azaz alig 42 ezer forintot jelent. A brit kismamák jelenleg összesen 52 hét gyermeknevelési szabadságra jogosultak, ám ebből 13 hét fizetetlen - emlékeztet a BBC.

A számítások szerint amennyiben Brüsszelben elfogadják a javaslatot, és a GYES időtartamát, teljes fizetés mellett 20 hétre kiterjesztik, az egyedül Nagy Britanniában 2,5 milliárd fontos többletkiadást jelent a munkaadók számára. Ez pedig - érvel a brit iparkamara - épp szembe megy azokkal az európai kezdeményezésekkel, amelyek a költségvetés deficitjének lefaragására irányulnak.

A briteknek jobban tetszene az eredeti javaslat, amely 18 hétben szabta volna meg a gyermeknevelési szabadság minimumát, s lehetőséget teremtett volna a tagállamoknak, hogy a GYES mértékét saját szájuk íze szerint határozzák meg.

Az aggályoskodók legfőbb érve - a többletkiadások mellett - az, hogy az új szabályozással a fiatal nők elhelyezkedése még nehezebbé válik, hiszen a munkaadók foglalkoztatási kedve irányukba tovább csökken majd.