Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Szlovákiában fontos rendeletet fogadott el a kormány: növelik azoknak a fizetését, akik másokról, így egészségkárosodottakról, vagy önellátásukat nehezen megoldó nyugdíjasokat gondoznak. Az intézkedést még az előző, Fico vezette kormány idején dolgozták ki, de csak most került a kormány elé.

A probléma Magyarországon sem ismeretlen: sokan vannak aktív korúként azért esnek ki részben vagy teljesen a munkaerő-piacról, mert egy rászoruló mellett kénytelenek maradni. Ők dolgozóként jóval többet kereshetnének, ezt a feszültséget pedig a kormány egy segélyezési rendszeren keresztül próbálja csillapítani. Most pedig döntöttek az emelésekről is.

A díj havi összege jelenleg 249,35 euró, ez emelkedik idén júliustól 120 euróval 369,36 euróra az aktív korúak esetében. "Az elkészített módosítás célja, hogy a produktív korban lévő gondozó bevétele elérje a nettó minimálbér összegét" - tájékoztatott tegnap Ján Richter munkaügyi miniszter. Az eredeti elképzelés szerint jövőre újabb, mintegy 35 eurós emelkedés lépett volna életbe, ezt azonban a kormányban elfogadott tervezet már nem tartalmazza - írja az Új Szó.

A portál hozzáteszi, hogy a gondozói díj a nyugdíjas korú gondozók számára is, de továbbra is elmarad az aktív korúaknak fizetett összegtől. A nyugdíjas gondozók jelenleg 92,52 eurót kapnak, ha egy egészségkárosodott személynek nyújtanak egész napos gondozást. Az emelkedés arányában nagyobb lesz, mint az aktív korúak esetében, a gondozói díj ugyanis 100 százalékkal nő.

A fotó forrása: Kummer János/Napi.