Megfizetik a szomszédban a nyugdíjas gondozókat

Júliustól 120 euróval nő az egészségkárosodottak gondozóinak járó havi díj, a nyugdíjas korú gondozók 92 euróval kapnak majd többet. A kormány minden évben rendeletben határozza majd meg a juttatások összegét - írja az Új Szó.
Szabó Dániel, 2018. április 22. vasárnap, 11:56
Fotó: Napi.hu

Szlovákiában fontos rendeletet fogadott el a kormány: növelik azoknak a fizetését, akik másokról, így egészségkárosodottakról, vagy önellátásukat nehezen megoldó nyugdíjasokat gondoznak. Az intézkedést még az előző, Fico vezette kormány idején dolgozták ki, de csak most került a kormány elé.

A probléma Magyarországon sem ismeretlen: sokan vannak aktív korúként azért esnek ki részben vagy teljesen a munkaerő-piacról, mert egy rászoruló mellett kénytelenek maradni. Ők dolgozóként jóval többet kereshetnének, ezt a feszültséget pedig a kormány egy segélyezési rendszeren keresztül próbálja csillapítani. Most pedig döntöttek az emelésekről is.

A díj havi összege jelenleg 249,35 euró, ez emelkedik idén júliustól 120 euróval 369,36 euróra az aktív korúak esetében. "Az elkészített módosítás célja, hogy a produktív korban lévő gondozó bevétele elérje a nettó minimálbér összegét" - tájékoztatott tegnap Ján Richter munkaügyi miniszter. Az eredeti elképzelés szerint jövőre újabb, mintegy 35 eurós emelkedés lépett volna életbe, ezt azonban a kormányban elfogadott tervezet már nem tartalmazza - írja az Új Szó.

A portál hozzáteszi, hogy a gondozói díj a nyugdíjas korú gondozók számára is, de továbbra is elmarad az aktív korúaknak fizetett összegtől. A nyugdíjas gondozók jelenleg 92,52 eurót kapnak, ha egy egészségkárosodott személynek nyújtanak egész napos gondozást. Az emelkedés arányában nagyobb lesz, mint az aktív korúak esetében, a gondozói díj ugyanis 100 százalékkal nő.

A fotó forrása: Kummer János/Napi.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

fazakasl, 2018.04.23 06:10

NE CSAK a benzin- (és más üzemanyag) árak sima összehasonlítgatásával gyertek folyton, hanem néha AZZZAL IS! - hogy ahhoz a benzinkuti benzin-árhoz valójában mennyi ott az átlagfizetés! Mert így bizony eléggé durván torzít minden számítás!.
Egy időben magyar részről folyton hívatkozás volt az árakra, hogy mi magyarországi autósok - ugyan mit sírunk a drága benzin miatt, amikor Ausztriában csaknem ugyanannyi!
Ám azt soha sem tették hozzá a valóban ideális számításhoz, hogy Ausztriában bizony 5x TÖBB A FIZETÉS!
Tehát - ha kissé ügyesebben osztunk-szorzóunk - tényszerűen egyből kiderül, hogy valójában Ausztriában SOKKAL OLCSÓBB, mint minálunk!
És ha az az osztrák idejön, bizony neki az itteni ár is nagyon olcsó!
S pénzéhez mérten nem csupán a benzinekkel, de szinte minden más egyéb termékkel - a boltokban!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html