Meghökkentő vége lehet a járványnak

A koronavírus-járvány elvezethet egy új társadalmi szerződéshez - véli egy szakavatott publicista, aki azok közé csatlakozott, akik szerint nem a populista vezetők nyernek a válsággal, hanem a liberális demokrácia.
Komócsin Sándor, 2020. július 26. vasárnap, 13:05
Fotó: Getty Images

A koronavírus-járvány hosszabb távú következményeit csak évek múlva látjuk majd: lehet, hogy még akkor is bujkálni fogunk a kórokozó elől, de az is lehet, hogy egy-két jó vakcinának köszönhetően egy rossz emlék lesz a járvány - kezdi elemzését a Philip Stephens, a Financial Times (FT) publicistája. A szakíró azt fürkészi, hogyan jöhetnének ki jól a liberális demokrácia hívei a válságból az erős ellenszél ellenére. Egyelőre csak az óriási pszichológiai és anyagi költségeket látjuk, amelyek éppen hogy csak megvédhetik a világ demokráciáit attól, hogy populista vezetők uralma alá kerüljenek.

Ennek a váltásnak küszöbén állnak egy ideje, közelebbről a 2008-as pénzügyi összeomlás óta, ám az új helyzet az FT szakírója szerint paradox módon lehetővé teszi a liberális demokrácia újjáépítését. A britek nem véletlenül döntöttek a brexit mellett, az amerikaiak nem véletlenül szavaztak négy éve Donald Trump elnökké választására: az ancien régime, amely a második világháború után a nyugati világban létrejött és a hidegháború vége után megingott a gazdasági válságban megroppant. Ez a jóléti társadalom szerződésére épült, amely szerint az alul lévők életszínvonala folyamatosan javul, a gyerekek minden egymást követő generációban jobban élhetnek, mint a szüleik.

Elszállt bizalom

A 2008-2009-es gazdasági válság nyomán bevezetett megszorító intézkedések, bér- és nyugdíjcsökkentések és hasonló lépések véget vetettek az ebbe a megállapodásba vetett bizalomnak. A korábban megkezdődött folyamat, amit stagnáló jövedelmek és a szociális különbségek növekedése jellemzett, súlyosabbá vált. Az alacsony keresetű, bizonytalanul foglalkoztatott rétegek meg csúsztak lefelé az elszegényedés felé. Valami nagyon elromlott, amit a populisták csak kihasználtak.

Felszolgálták az emberek bajáért okolható bűnbakokat kezdve a régi politikai elittől a bankárokon át a bevándorlókig, nem sokat számított, hogy Trump vagy Boris Johnson brit miniszterelnök a tradicionális elit tagjai. Amikor a kisember azt látta, hogy a gyerekeinek nem lesz jobb élete, mint amilyen neki volt, kezdte úgy érezni, hogy nincs vesztenivalója: miért ne szavazott volna olyanokra, akik ráolvasással, varázslattal ígértek megoldást a nyomorult problémáira.

Jött a vírus

A pandémia súlyosbította a problémákat, mivel éppen az alacsony keresetű, rossz feltételekkel foglalkoztatott rétegeket sújtja a leginkább, tovább növelheti a kilátástalanságot és a felül és alul lévők közti társadalmi szakadékot. Ugyanakkor az FT cikkírója szerint rámutatott arra, hogy a vezetői szakértelem és korrekt viselkedés számít. Felhívta a figyelmet arra, hogy létezik a társadalom, amely támogatást adhat a tagjainak és ehhez feltétlenül szükség van a jó kormányzásra.

Turmpról, Johnsonról és Jair Bolsonaro brazil államfőről kiderült, hogy a koronaválságra is csak a ráolvasást tudják válaszként adni, ami édes kevés, ezért népszerűségi indexeik padlót fogtak. Ez nem jelenti azt, hogy ha a mérsékelt politikusok ki akarják használni ezt a helyzetet, akkor könnyű dolguk van. A gazdasági kilátások rosszak, a munkanélküliség magas, ám megvan az esélye egy politikai irányváltásnak az elmúlt évtizedek mantráitól, miszerint hagyjuk a piaci viszonyokat érvényesülni, csökkentsük a jómódúak adóját és nyomjuk rá a költségcsökkentések terhét a kis keresetűekre.

Egy új társadalmi szerződésnek díjaznia kellene a vállalkozószellemet és büntetnie a szelvényvagdosást, az adókat a jövedelmek helyett a felhalmozódó vagyonokra kellene átterhelnie, védenie kellene munkahelyeket és a jövedelmeket, továbbá nem az oktatáson kellene spórolnia - véli az FT publicistája. Nem szabad elfelejteni, hogy a populisták valódi panaszokra építik politikájukat, a válasz a hozzáértő vezetés és a korrektség garantálása lehet.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

LCoder, 2020.07.27 11:18

@atombandi: A demokraták épp markáns baloldali fordulatot próbálnak letolni az amcsik torkán. Lásd BLM egy olyan országban, ahol az előző elnök fekete volt, és ahol vezető techcégeknél komoly hátrány a felvételnél ha fehér férfi vagy.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

LCoder, 2020.07.27 11:16

@gondolkoggyunk: Én nem annyira pártról beszélek, hanem gazdaság/társadalompolitikai irányváltásról. Ez pedig igazából már évek, sőt évtizedek óta zajlik, a bajaik nagy részét is ez okozza.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Darquan, 2020.07.27 11:13

szerintem ennek a járványnak sose lesz vége.
és ez nagyon jó is így. csak hát beleáll a végtelenségig fejlődő gazdaság a földbe, ahogy kell. ami meglehet, jó is, mert már régen túlléptük a jelenlegi technológiai szint melletti fenntarthatóság határát. baszki, az egész bolygó egy vidámpark volt, ahol a lófaszjóskák és ügyeskedők érvényesültek, az érdemeseknek meg a csicskasors jutott, a jelszó sohse halunk meg! hát úgy néz ki, rövid- és középtávon ennek annyi, és ez a vírus, ez egy remek megoldás, pláne amilyen hülyék vagyunk, be is szopjuk, legyen a fenyegetés talmi vagy valós. milliárd ember személyes gazdasági tragédiája bagatell ár, ha az alternatíva, hogy megfő minden és mindenki.
lássátok: az ember semmit sem fejlődött társadalmilag az elmúlt párszáz évben, ugyanúgy egy rasszista kasztrendszerben élünk, ahogy mindig, csak az erőforrásokat pazaroljuk egyre nagyobb ütemben. mi értelme ennek?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

toferi41@freemail.hu, 2020.07.27 10:03

@LCoder: Azt ios látni kellene hogy társadalmi szerződés sincs, csak kialakult gyakorlatok vannak, melyek a társadalmi viszonyok változásaival együtt változnak!Mondja már el valaki, hogy egy társadalmi szerződés megkötésére kik vannak felhatalmazva, milyen alapon, és ki látott már ilyent?Például az Arany Bulla sem társadalmi szerződés, az is egy törvény, egy jogszabály amit a király és a főnemesek kötöttek a saját jogaik , és az ország működése érdekében.A későbbi kiegyezés is egy jogszabály volt, és nem társadalmi szerződés.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Susala, 2020.07.26 21:47

Akkor most már a mumus nem csak zsorzssoros és migráncs, hanem sorosmigráncscovid....
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html