Névtelenséget kérő illetékesek közölték: a brüsszeli testület tagjai valószínűleg abban fognak megállapodni szerdai ülésükön, hogy felkérik a tanácsot, vitassák meg Lengyelország ügyét a tagállamok európai ügyekkel foglalkozó minisztereinek szeptember 25-i találkozóján.

Mint mondták, az Európai Bizottság fokozni kívánja a nyomást Varsóra azzal, hogy kikéri a tagországok véleményét, szerintük miként kellene a továbbiakban eljárni Lengyelországgal szemben, amelynek kormánya a bírálatok szerint semmibe veszi a jogállamiság elveit.

Néhány hónappal ezelőtt egyszer már a tanács elé terjesztették a lengyel kérdést, és Frans Timmermans, a bizottság első alelnöke akkor arról számolt be, hogy az uniós tagállamok többsége támogatta a fellépést Varsóval szemben. (Nem jött be Orbán szidása)

Az Európai Bizottság már többször kilátásba helyezte Lengyelországgal szemben az uniós alapszerződés hetedik cikkelye szerinti eljárás megindítását.

Az említett cikkely olyan eljárást tesz lehetővé, amely - az európai alapértékek súlyos és módszeres megsértése esetén - végső esetben akár az érintett tagállam szavazati jogának a felfüggesztésével is járhat. Ehhez azonban a többi tagország egyhangú támogatására van szükség,, ami erősen kétséges.

Az utóbbi időben az unió részéről  sok bírálat érte a varsói kormányt, elsősorban amiért szorosabb ellenőrzés alá vonták a közmédiát és korlátozták az alkotmánybíróság hatáskörét. A lengyel vezetés szerint a vonatkozó törvénymódosítások ugyanakkor tökéletesen megfelelnek a jogállamiság elveinek.