A lengyel PGNiG gázszolgáltató és az amerikai Chevron olajmulti megállapodott abban, hogy közös erővel folytatják a palagázlelőhelyek feltárását szolgáló kutatófúrásaikat Lengyelország keleti részén. Összehangolt tevékenységüket négy délkeleti térségben végzik majd, amelyekre kitermelési licencük van. Kezdetben csak a geológiai adatokat cseréik ki egymással, ha ez sikeresnek bizonyul továbbléphetnek a közös kitermelés felé - idézte a PGNiG közleményét a bne régiós hírportál.

Varsó az elmúlt hetekben a kelet-közép-európai országok kormányai közül a legkeményebben kifogásolta a térség államainak függését az orosz gázszállításoktól. Hogy nem csupán beszélnek a dologról, azt bizonyítja, hogy erőfeszítéseket tettek a palagázlelőhelyek feltárásának felgyorsítására. A lengyelek nagy reményeket fűztek 2010-ben ahhoz, hogy a palagáz segítségével megszabadulhatnak az orosz szállításoktól. A lelkesedés azonban részben technikai nehézségek, részben a külföldi befektetők által kifogásolt szabályozás miatt lelohadt.

Remények

A kormány az utóbbit jelentős adókedvezményekkel igyekszik orvosolni. Az ezzel kapcsolatos törvényt a parlament elé terjesztik, és ismerve a lengyelek elszánt oroszellenességét, nem kétséges, hogy a képviselők megszavazzák a jogszabályt. Reményt keltett az elmúlt hetekben az is, hogy egy kisebb cég, a londoni tőzsdén jegyzett San Leon bejelentette: közel került ahhoz, hogy beindítsa az első kereskedelmi célú palagáz-kitermelést Európában.

Maciej Grabowski nemrégiben kinevezett környezetvédelmi miniszter a licencszabályok megváltoztatása nyomán azt az optimista kijelentést tette, hogy idén legkevesebb 30 új palagázkutat fúrnak az energiacégek. Eddig összesen 55 ilyen kutat létesítettek. Grabowski szerint 2014 fordulatot fog hozni ezen a téren.

Kétségek

Az anyatermészettel szemben nem sokat tehetnek a lengyel kormány adókedvezményei - fejtegeti Tamas Pletser, az Erste Bank elemzője. Hiába indít mosolyoffenzívát Varsó a külföldi cégek elcsábítására, ez nem változtathat azon a tényen, hogy szakértők szerint a lengyel palagázkészleteket a jelenlegi technológiával nem lehet gazdaságosan kitermelni. Úgy tűnik, hogy Lengyelország rövid időn belül nem számíthat áttörésre - ezt csak a technológia fejlődésétől remélheti a következő években.

A PGNiG és a Chevron együttműködése arra utal, hogy igazat adnak a szkeptikus szakértőknek. Az információcsere segítségével kevesebb kutat kell fúrniuk, ami jelentős költségmegtakarítást ígér. Ha sikerrel járnak, akkor a kitermelésre 50-50 százalékos közös vállalatot akarnak alapítani, ami tovább mérsékli a kockázatokat. A PGNiG emellett tágan értelmezi az amerikai céggel kötött egyezségét: közleményében általános megjegyzéseket tesz a más cégekkel kötött megállapodások előnyeiről, elsősorban arról, hogy ettől remélhető, hogy gyorsabban kiaknázzák a lengyel palagázkincset.