A lengyel statisztikai adatok szerint május 1, a "határnyitás" előtt legálisan és illegálisan mintegy 400 ezer lengyel dolgozott Németországban, és szerintem tévednek azok, akik szerint ez a szám nem fog lényegesen nőni - nyilatkozta Krystyna Iglicka, a lengyel demográfiai és migrációs központ igazgatója a befolyásos Rzeczpospolita című varsói lapnak. Szerinte olyan, vagy még nagyobb kivándorlási hullám indulhat meg, mint az unióhoz való csatlakozás után Nagy-Britanniába. Két év alatt akár egy millió lengyel távozhat Németországba munkát vállalni.

A német-osztrák-svájci munkaerőpiaci nyitás előtt kiadott hovatalos prognózisok azonban ennek az ellenkezőjét állítják. Az Invest Bank idén 70-90 ezres, a következő években további 30-40 ezres kivándorlásra számít, az Európai Bizottság 50 ezresre. Még a legtöbbet váró kölni német gazdasági intézet is csak azt várja, hogy a már ottlevőkkel együtt 740 ezer lengyel fog dolgozni az országban.

Justyny Frelak, a lengyel közügyek intézete (ISP) migrációs programjának vezetője is úgy vélte, nem lesz tömeges kiáramlás, mégis felhívta a figyelemt néhány ez ellen szóló tényezőre. Ilyen a legtöbbet emlegetett németországi fizetés, ami a hazainak a négyszerese, de meghatározó lehet a németek viszonyának kedvező változása is a lengyelek iránt.

Bár a németek kétharmada tart a munkerőpiaci versenytől, de az ISP felmérése szerint 84 százalék elfogadna lengyelt munkatársának, sőt 57 százalék még főnökének is. A földrajzi közelség és a német viszonyok ismerete, kiegészülve azzal, hogy tízezrével élnek már rokonok, barátok és ismerősök Németországban, akik segíthetnek a munkakeresésben és a beilleszkedésben, erősen csábító lehet.