A pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlege középtávon kamatemelésre számít, de a lépéssel vélhetően vár az önkormányzati választások lezajlásáig. A JP Morgan ugyanakkor azt is megjegyezte, hogy a forint gyengülése már a következő hónapokban is kikényszerítheti a szigorítást, különösen, ha a magyar befektetési termékek jelentősen alulteljesítenek a térség egészéhezt képest.

A JP Morgan elemzésében kitér arra is, hogy a magyar CDS-felárak "elszakadtak" a térség egészére jellemző szinttől: a kelet-közép-európai CDS-árazási index 200 bázispont körül mozog, míg a magyar 300-400 bázispont körül ingadozik.

A lap megemlíti Timothy Ash, a Royal Bank of Scotland globális felzárkózó piaci kutatási részlegének vezetőjének elemzését is, aki úgy vélte, hogy a piac a jelek szerint hajlamos a jóhiszemű álláspontra a magyar kormánnyal szemben, abból kiindulva, hogy az IMF tárgyalásokkal kapcsolatos vegyes kormányzati jelzések csak az októberi választások előtti politikai játszma része.

A múlt héten a Goldman Sachs is elemzést adott ki Magyarországról, amelyben a magyar háztartások forintban és külső devizában való eladósodottsága közötti feszültséget mutatatta be. A befektetési bank a magyar példával arra mutatott rá, hogy nem jó külföldi devizában eladósodni, mert az árfolyamveszteségek miatt a kölcsönvevőket (különösen, ha ezek a háztartások) rendkívüli fájdalmak érhetik. Az elemzésből kiderül, hogy miközben a háztartások forintban lekötött hitelei csak a GDP 12 százalékát teszik ki, addig a külföldi devizában denomináltak értéke a GDP 40 százalékát ostromolja.