Megismétlődnek a 30-as évek?

A megszorítások hatására világszerte 0,9 százalékkal csökkenhet a növekedés üteme elemzők szerint 2011-ben. A részvénypiacok azonban emelkedésnek indulhatnak, amint a befektetők ráeszmélnek arra, hogy növekedési pályára állt a világgazdaság.
NAPI, 2010. július 6. kedd, 15:14
Fotó:

A fejlett országok az elmúlt negyven évben a legkomolyabb deficitcsökkentő intézkedések meghozatalára vállalkoztak, ami számottevő mértékben csökkentheti a növekedési kilátásokat. A JPMorgan közgazdászai kiszámolták, hogy a kamatfizetések nélkül számolva 1,6 százalékkal vágják vissza az országok az áht-hiányukat világszerte átlagosan jövőre, ami 0,9 százalékkal csökkentheti a növekedést 2011-ben - 3,8 százalékról 2,8 százalékra. Az Egyesült Államok jövőre 1,3, az eurózóna 0,7, Nagy-Britannia 2,4 százalékos központi hiánycsökkentésre vállalkozott.

A megszorítások hatására az eurózónában egy százalékkal csökkenhet a növekedés üteme a Dankse Bank elemzői szerint. Ugyanakkor, az euró gyengülése 0,8 százalékkal segítheti a növekedést és a hosszú távú kamatlábak csökkenése 0,2 százalékkal tolhatja fel a bővülés ütemét.

A takarékoskodás miatt a befektetők attól félnek, hogy a kormányzatok megismétlik a 30-as években elkövetett hibájukat és túl gyorsan, túl nagy lefaragásokra vállalkoznak, ezért részvényeik eladásába kezdtek: az MSCI World Index július elejéig egy év alatt 16,5 százalékkal esett, a S&P 500-as index pedig 16 százalékkal csökkent áprilisig. Ugyanakkor - a Bank of America elemzői szerint - az S&P növekedésnek indulhat és elérheti az 1350 pontot a következő év közepére, ahogy a befektetők ráeszmélnek, hogy a kilábalási pályára kerültek a gazdaságok és növekedésnek indulnak a profitok is.

Továbbá, a kisebb költségvetések segíthetik a részvénypiaci hozamok emelkedését, azáltal, hogy a kormányzatok finanszírozási igénye csökken, ezzel szabad forrásokat felszabadítva a vállalakozások számára - véli a londoni Nomura elemzője. Az elmúlt 35 évben a jelentős hitelfelvételi időszakok során a brit piacok relatív gyenge részvényárazással párosultak - tette hozzá a szakértő.

Azonban az egyidejű megszorítások jelentős kockázatokkal járhatnak a JPMorgan elemzői szerint. A rövid távú kamatlábak már eleve nulla százalék körül állnak, ezért kis mozgástere van a központi bankoknak, amennyiben további lazításra lenne szükség a megszorítások okozta visszaesés esetén.

HOZZÁSZÓLÁSOK