Az Európai Központi Bank (ECB) igazgatótanácsa vasárnap úgy döntött, hogy pénteki szinten tartja a sürgősségi likviditási támogatásból (ELA) igénybe vehető források keretösszegét a görög bankok számára. Korábban a BBC úgy értesült, hogy az ECB nem hosszabbítja meg a görög pénzügyi rendszer finanszírozását.

"Az adott körülmények között az igazgatótanács úgy döntött, hogy a pénteken meghatározott szinten tartja a sürgősségi likviditási támogatás felső határát" - közölték. Az ECB rámutatott arra, hogy szorosan együttműködik a görög jegybankkal a pénzügyi stabilitás fenntartása érdekében.  Hozzátették: "az igazgatótanács kész bármikor felülvizsgálni a döntését".

Jánisz Szturnarasz, a görög jegybank elnöke az ECB-vel közös közleményben hozzátette: "a görög nemzeti bank mint az euróövezet tagja, meg fog tenni minden szükséges intézkedést, hogy biztosíthassa a pénzügyi stabilitást a görög állampolgárok számára a jelenlegi nehéz körülmények között".

Az ECB eddig a vészhelyzeti likviditási mechanizmusból pótolta napi rendszerességgel a görög bankokból a betétesek által kivont likviditást, gyakorlatilag életben tartva a görög bankrendszert.

Korábban a nap folyamán Jánisz Varufakisz görög pénzügyminiszter a BBC Radio szerint azt mondta, hogy a görög kormány a betétkiáramlás megfékezésére tőkekorlátozás bevezetéséről és a bankok hétfői zárva tartásáról dönthet vasárnap éjszaka.

A Reuters hírügynökséget ezt megelőzően egy vezető görög banki forrás arról tájékoztatta, hogy - közép-európai idő szerint 16 órára - összehívták a görög pénzügyi stabilitási bizottságot, amelynek a miniszterelnök, annak helyettese, a jegybank vezetője és egyebek között a bankszövetség elnöke a tagja. Arról, hogy mi lesz a megbeszélés napirendje, a banki forrás nem tudott közelebbit.

A görög központi bank adatai szerint januártól májusig 29,4 milliárd euró bankbetétet számoltak fel, így a betétek összege 128 milliárd euróra esett.

Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök szombaton bejelentette, hogy népszavazást ír ki július 5-re a nemzetközi hitelezőkkel kötendő megállapodásról, ami Brüsszelben felzúdulást váltott ki. Az Eurócsoport szombaton késő délután elutasította azt a görög kérést, hogy a tervezett népszavazásra tekintettel hosszabbítsák meg a görög pénzügyi mentőprogram június 30-án lejáró időbeli hatályát.