Megkönnyebbülhetnek a spanyolok és a portugálok

Az Európai Bizottság nem javasolta büntetés kiszabását Spanyolországra és Portugáliára, amiért a két délnyugat-európai ország nem teljesítette hiánycsökkentési kötelezettségeit 2014-ben és 2015-ben - közölte szerdán a brüsszeli testület. Madrid és Lisszabon több időt kapna a költségvetési kiigazítások teljesítésére.
Napi.hu, 2016. július 27. szerda, 17:06
Fotó: Reuters

Valdis Dombrovskis, a bizottság euróért és szociális párbeszédért felelős alelnöke elmondta: a helyzet vizsgálata során arra jutottak, hogy az utóbbi időben mindkét ország komoly erőfeszítéseket tett a közpénzügyek rendbehozására, fontos strukturális reformokat hoztak, amelyek következtében csökkent a munkanélküliség. A bizottság ezért úgy döntött, hogy "ma eltekint a büntetésektől mindkét ország vonatkozásában" - jelentette be a biztos, de azt is jelezte, hogy a kötelezettségek teljesítésének elmaradása esetén a jövő évben felfüggeszthetik a strukturális alapok folyósítását.

A bizottság szerdai ülését követő sajtótájékoztatóján Pierre Moscovici gazdasági és pénzügyekért felelős uniós biztos hangsúlyozta, a jelenlegi helyzetben nem a büntetések kiszabása a megfelelő eszköz a költségvetési célok elérésére, ezért javasolták azt az uniós pénzügyminisztereknek, hogy ne bírságolják meg a két országot.

Ez azonban nem azt jelenti, hogy a 2009 óta túlzottdeficit-eljárás alatt álló két ország megúszta volna a kiigazítást, hiszen a bizottság mindkét ország számára új költségvetési kiigazítási pályát javasol. Az EB javaslatát az Európai Tanács elfogadhatja vagy elvetheti, miután a Tanácsot nem köti a bizottság javaslata. Emiatt azonban a Tanács arról is dönthet az uniós szabályok értelmében, hogy a pénzbüntetést a GDP 0,2 százalékának megfelelő mértékre emeli - jegyzi meg a bizottsági közlemény. (A soros elnökséget ellátó Szlovákia pénzügyminisztere már jelezte a Reuters szerint, hogy támogatja a bizottság javaslatát.)

Elvileg büntetni kellene

A jelenlegi uniós szabályok szerint az Európai Bizottságnak javaslatot kellene tennie az Európai Strukturális és Beruházási Alapból (ESI) a jövő évben fizetendő források egy részének felfüggesztésére. A biztosi kollégium viszont szerdán úgy döntött, hogy ezt a javaslatot később teszi meg, az Európai Parlamenttel folytatott párbeszédet követően. Ahhoz, hogy az ESI alap forrásainak felfüggesztését feloldják a két országnak teljes mértékben meg kell felelnie a stabilitási és növekedési paktumnak, már a költségvetési terveik prezentálásakor, ősszel.

Az EB közleményében emlékeztet, hogy az Európai Tanács július 12-i egyhangú döntését követően, melyben kimondták, hogy Spanyolország és Portugália nem tett hatékony lépéseket annak érdekében, hogy a túlzott hiányát korrigálja, a bizottságnak kötelessége lenne 20 napon belül pénzbüntetést kiszabnia az országokra. A szabályokban szereplő alap összeg a GDP 0,2 százalékát határozza meg, ám ezt az összeget lehet csökkenteni különleges gazdasági körülményekre hivatkozva, vagy egy, a tagállam által benyújtott indoklással ellátott kérelem nyomán.

Kérelmet nyújtottak be a tagállamok

A túlzottdeficit-eljárás keretében a bizottság minden évben meghatározza az elérendő hiánycélt a fokozatos csökkentés jegyében. A spanyol államháztartás hiánya tavaly elérte a bruttó hazai termék 5,1 százalékát, jócskán meghaladva a 4,2 százalékos célt. Portugáliának tavaly 2,5 százalékra kellett volna leszorítania a hiányt, de 4,4 százalék lett.

A jelen esetben az EB közleménye szerint mindkét tagállam benyújtotta az indoklással ellátott kérelmet, amelyek vizsgálatát, valamint a nehéz gazdasági környezet, illetve mindkét ország erőfeszítéseit és elköteleződését arra vonatkozóan, hogy megfeleljen a stabilitási és növekedési paktumnak figyelembe véve a bizottság a büntetés eltörlését javasolja - áll a testület közleményében.

A két ország gazdasági és költségvetési helyzetét figyelembe véve az EB Portugáliának 2016 végéig ad időt, hogy korrigálja túlzott hiányát, míg Spanyolország 2018-ig kapna időt. Mindkét tagállam számára a hatékony lépések és a jelentések megtételére a határidő 2016. október 15.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

David Dakota, 2016.07.27 21:41

Nem a kurva EU, meg a buzi euró miatt kell véget vetni a költekezésnek, hanem mert az tovább már nem feszíthető. Ilyen makróval az európai országok mennek a levesbe. A spanyolok és a portugálok is.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

lomb, 2016.07.27 19:24

Egy "apró" tanulsága legalább van az esetnek.
A spanyolok és a portugálok hiába alkalmaztak olyan gazdaságpolitikát, amelyen még Isten (Eu, IMF) áldása is megvolt, nem tudtak eredményeket elérni.

Kinek a kudarca ez? Lehet, hogy az "isteneké"?

Ráadásul a böszmék és a libások által tönkretett, padlóra küldött, kifosztott Magyarország új vezetői jelentős ellenszélben - az "istenek" áldása nélkül, sőt, azok ellenében - unortodox gazdaságpolitikával hatalmas sikereket értek el.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Pegazus_a_borbarat, 2016.07.27 19:23

Ez ám a megkönnyebbülés! Akkor most adósodhatnak tovább orrba-szájba, még úgyis "csak" a GDP-jük 100-120%-a az államadósságuk, azaz ükunokájuk se fogja visszafizetni. Nem tudom mi van a háttérben, csak azt tudom hogy az államkötvény-alapjairól elhíresült Templeton egy darab nyugat-európai kötvényt se tart a portfoliójában.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

na4, 2016.07.27 19:11

@David Dakota: Ezaz. Ez önbecsapás. Csak elodázzák a problémát, de meg nem oldják. Vég nélkül megy a felelőtlen költekezés.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

David Dakota, 2016.07.27 18:02

Már megint a régi nóta. Még mindig megy a bliccelés ezerrel.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html