Meglepetést okozott az eurózónás adat

Bár a feldolgozóipar teljesítményének növekedési üteme 14 havi mélypontra csökkent, a szolgáltatóipari foglalkoztatás javulásának köszönhetően az előre jelzettnél nagyobb lett áprilisban az euróövezet kompozit beszerzésimenedzser-indexe, ami a gazdasági teljesítmény vártnál nagyobb, de az előző havival megegyező mértékű növekedésére utal.
Szepesi Anita, 2018. április 23. hétfő, 10:50
Fotó: Pixabay

A londoni IHS Markit gazdaságkutató intézet hétfőn közzétett kimutatása szerint áprilisban 14 havi mélypontra, 56,0 pontra csökkent a feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index (BMI) az euróövezetben az előző havi 56,6 pontról. A piac a márciusival megegyező, 56,6 pontot várt áprilisra.

Az 56,0 pontos BMI tanúsága szerint az euróövezeti feldolgozóipar az idén áprilisban a leggyengébb teljesítménynövekedést mutatta tavaly február óta. Ez elsősorban annak volt tulajdonítható, hogy a megrendelések, ezen belül az exportmegrendelések másfél éve a legkisebb mértékben emelkedtek - írta az MTI.

A szolgáltatóipari BMI viszont a várt csökkenés helyett növekedett, 55,0 pontra emelkedett a márciusi 54,9 pontos hét havi mélypontról. A piac 54,8 pontot várt áprilisra.

A szolgáltatóiparban az új megrendelések nyolc hónapja a legkisebb mértékben nőttek ugyan, a munkahelyteremtés üteme azonban tavaly október óta a legmagasabb értékre emelkedett, és elsősorban ennek volt köszönhető az index emelkedése.

A feldolgozóipari és szolgáltatóipari adatok összesítésével kalkulált kompozit BMI a vártnál nagyobb, az előző havival megegyező, 55,2 pont lett áprilisra. A piac csökkenést, 54,9 pontot várt.

A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági ágazat teljesítményének a növekedését, 50 pont alatti értéke pedig csökkenését jelzi.

Képünk forrása: Pixabay

HOZZÁSZÓLÁSOK