Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az országban 2017-ig a tűzoltást helyezték előtérbe a megelőzéssel szemben, idén azonban az erdőtüzek kezelésére szánt állami források ötven százalékát a megelőzésre fordítják, ami 2017-ben még csak húsz százalék volt - olvasható a portálon.

Az elmúlt két évben ennek érdekében számos megoldást teszteltek a tüzek megelőzése érdekében Portugáliában, leginkább a fejlett technológiát felhasználva, mint a drónok vagy a műholdak.

Emellett egy kevésbé újszerű módszerrel is kísérleteznek, méghozzá kecskékkel. A portugál erdőtüzekben a korábban említettek mellett szerepe van a déli országok mindegyikét sújtó elvándorlásnak. A falvak fokozatosan kiürülnek, és szintén eltűnnek az erdős területekről, legelőkről a pásztorok és a nyájaik.

Az állatok hiányában a gyúlékony növényzet sokkal jobban elburjánzik, növelve az erdőtüzek esélyét. A szamócafák levele például kifejezetten gyúlékonynak számít, a kecskék viszont nagyon szeretik. Emberi erőforrásból esélytelen lenne kezelni ezeket a növényeket, a kecskék azonban segíthetnek biztonságosabbá tenni az erdőket.

A kísérleti projektet tavaly indították, minimális költségvetéssel, egyelőre 40-50 pásztornak nyújtanak állami támogatást.  A kormányzat szerint egyelőre kicsiben szeretnék tesztelni a módszert, és ha beválik, akkor országos léptékűvé válhat a program.