A Fehéroroszországban készülő egyik borsch leveskonzerv címkéje különös tájékoztatással szolgál a vásárlónak. Az összetevők között jelzi, hogy a termék egyebek mellett sertészsírt is tartalmaz, miközben nagy betűkkel az szerepel rajta, hogy a dunsztos üvegben a hagyományos orosz ínyencség vegetáriánusoknak szánt változatát találhatja a fogyasztó.

A termék a Bihav városában lévő konzervgyárban készül. A cég szóvivője az ellentmondásos tájékoztatással kapcsolatos kifogásokra reagálva azt mondta, hogy nem szándékoznak változtatni receptjükön, mert a vásárlóik előnyben részesítik az állati zsírral főzött "vegetáriánus" ételt az e nélkül készültekkel szemben - idézte a vállalat reakcióját a helyi onliner.by hírportál.

Ezt a konzervet meglehetősen régóta, a szovjet idők óta gyártjuk - árulta el a szóvivő az internetes site-nak. A receptet a Belorusz Tudományos Akadémia munkatársai dolgozták ki, a hatóságok pedig elfogadták. A készítmény megfelel az élelmiszerekkel kapcsolatos minőségi és biztonsági előírásoknak.

Készíthetjük a levest növényolajjal is - tette hozzá -, feléve, hogy erre lesz igény, hogy valaki ilyet rendel az üzemünktől. Az emberek azonban az állati zsírt vagy a zsiradékok kombinációját részesítik előnyben.

A vegetáriánus fogyasztókat felháborítja a termék összetétele és a vele kapcsolatos tájékoztatás közti ellentmondás. Szerintük nem szabadna az adott borsch levest a jelenlegi címkéjével árusítani.

Az oniner hírportál megszólaltat egy minszki vegetáriánust, Alekszejt, aki szerint elfogadhatatlan, hogy a konzerv gyártója fittyet hány a kifogásaikra. Tévednek, ha azt hiszik, hogy a hús hiánya automatikusan vegetáriánussá tesz egy ételt.