Az Európai Bizottság (EB) elfogadta a filmek és más audiovizuális alkotások támogatására szolgáló tagállami programoknak az uniós állami támogatási szabályok alapján történő értékelésével kapcsolatos felülvizsgált kritériumokat - közölte az EB magyarországi képviselete. Az új filmművészeti közlemény lehetővé teszi a tevékenységek szélesebb körének támogatását, hangsúlyozza a tagállamok mérlegelési jogát a támogatásra érdemes kulturális tevékenységek meghatározása tekintetében, valamint bevezeti azt a lehetőséget, hogy több támogatást nyújthatnak a koprodukciók esetében, és támogatja a mozgóképörökséget. A Bizottság figyelembe vette a tagállamokkal és az érdekeltekkel folytatott három nyilvános konzultáció során kapott észrevételeket - áll a közleményben.

Almunia: a videojáték nem feltétlenül kultúra

A videojátékokat nem tekinti feltétlenül kulturális terméknek az Európai Bizottság - közölte csütörtökön Joaquín Almunia, az Európai Bizottság versenypolitikáért felelős tagja, válaszul arra a kérdésre, hogy miért nem része a videojátékipar a filmipar támogatási lehetőségeit kibővítő javaslatnak. A spanyol politikus kijelentette: egyes játékok kulturális terméknek tekinthetők, míg mások, mint például a háborús játékok, a legkevésbé sem. Mint mondta, az állami támogatások esetében a tagállamok hatásköre annak eldöntése, hogy mit tekintenek kulturális audiovizuális terméknek és mit nem. Amit pedig azzá nyilvánítanak, azt lehetőségük van a megfelelő szabályok betartásával támogatni. A (video)játék nem analóg a kultúrával - idézte Joaquín Almuniát az MTI.

A filmeknek nyújtható támogatás intenzitása változatlanul a gyártási költségvetés 50 százalékára korlátozott. A forgalmazási és promóciós költségek hasonló támogatási intenzitással támogathatók. Ugyanakkor a több tagállam által finanszírozott koprodukciók mostantól akár a gyártási költségvetés 60 százalékát kitevő támogatást is kaphatnak. Ezzel szemben nem korlátozott a forgatókönyvírás és a filmprojekt fejlesztés, illetve a nehezen forgalmazható audiovizuális művek támogatása. A nehezen forgalmazható mű fogalmát - a szubszidiaritás elvével összhangban - az egyes tagállamok határozzák meg.

Fellélegezhet Magyarország

Az új szabályok alapján a tagállamok továbbra is területhez kötött ráfordítási feltételeket szabhatnak meg az audiovizuális támogatási intézkedések kedvezményezettjei számára. Az uniós egységes piac e korlátozását ugyanis indokolja a kulturális sokszínűség elősegítése, ami szükségessé teszi, hogy nemzeti és helyi szinten megőrizzék az iparági forrásokat és szakismeretet. A felülvizsgált szabályok biztosítják, hogy az említett területi kötelezettségek továbbra is arányosak legyenek a szóban forgó célkitűzésekkel.

A tagállamok előírhatják, hogy a nyújtott támogatás 160 százalékát a területükön kell elkölteni, továbbá - a támogatás elnyerésének feltételeként - azt is kötelezővé tehetik, hogy a nyújtott támogatás összegétől függetlenül, egy minimális szintű gyártási tevékenységet a területükön végezzenek el. Ennek mértéke sohasem lehet több a gyártási költségvetés 50 százalékánál. A korábbiakhoz hasonlóan a területhez kötött ráfordítási kötelezettség semmilyen esetben sem haladhatja meg a gyártási költségvetés 80 százalékát.

Az új filmművészeti közlemény emellett hangsúlyozza az európai filmek gyűjtésével, megőrzésével és hozzáférhetőségével kapcsolatos mozgóképörökségi célok fontosságát. A tagállamoknak ösztönözniük és támogatniuk kell a filmgyártókat, hogy helyezzék letétbe a támogatott művek egy kópiáját, megőrzés és konkrét nem kereskedelmi célú hasznosítás érdekében - olvasható a közleményben.

Két év haladék

A tagállamoknak meglévő támogatási programjaikat két éven belül összhangba kell hozniuk e közleménnyel.

A mostani módosító javaslatokat hosszú egyeztetés előzte meg, az új szabályok pedig a 2001-es iránymutatást váltják fel - mondta Joaquín Almunia, a EB alelnöke. A politikus szerint nem okoz majd komoly tennivalót, problémát egyik országnak sem, hogy átálljon az új szabályok alkalmazására, a nehézséget inkább az okozhatja, hogy van-e elegendő pénz az adott ország költségvetésében a filmipar támogatására - írta az MTI.