Megmenekülhetnek az öreg dízelek

A német környezetvédelmi hivatal szerint megoldható a koros dízelautók utólagos műszaki átalakítása az emissziós értékek csökkentése érdekében.
Szepesi Anita, 2018. május 13. vasárnap, 14:16
Fotó: MTI/EPA

A dízelautók utólagos átalakítása 2-3 ezer euróből (650-950 ezer forint) is megoldható - idézi Maria Krautzberger, az Umweltbundesamt (UBA) igazgatójának Spiegelben megjelent interjúját az MTI.

A német szövetségi közlekedési minisztérium megbízásából független szakértők által egy korábban végzett vizsgálat ezzel szemben arra a megállapításra jutott, hogy a dízelmotorok utólagos átalakítás legkevesebb 5 ezer euróba (másfél millió forint) kerülne amellett, hogy teljesítményromlást és fogyasztásnövekedést vonna maga után.

Az UBA igazgatója a két költségkalkuláció közötti nagy eltérést a becslésekben alkalmazott kiskereskedelmi és nagykereskedelmi beszerzési árak közötti különbségre vezette vissza, megjegyezve ugyanakkor, hogy a legmodernebb katalizátorokkal végzett átalakítás már önmagában is jelentős költségmegtakarítással járna.

Andreas Scheuer német szövetségi közlekedési miniszter határozottan elutasítja a dízelautók utólagos átalakítását, ehelyett - az autóiparral egyetemben - a motorvezérlő szoftverek módosítására helyezi a hangsúlyt.

Svenja Schulze szövetségi környezetvédelmi miniszter viszont nem zárkózik el a dízelmotorok utólagos hardveres átalakításának előírása elől.

HOZZÁSZÓLÁSOK