Görögország államcsődjének esélye olyan nagy, hogy majd hogy nem azt mondhatjuk: nincs kiút - jelentette ki Alan Greenspan, aki 1987 és 2006 között állt a Federal Reserve élén. Ez néhány amerikai bankot egyszerűen a falnak vezethet, és végső soron hozzájárulhat ahhoz, hogy az USA gazdasága recesszióba süllyedjen - tette hozzá a Bloomberg tudósítása szerint. Greenspan úgy látja, Európában és Görögországban olyanok a politikai viszonyok, hogy a döntéshozók várhatóan nem lesznek képesek megteremteni a feltételeket a gazdasági problémák, az adósságválság megoldásához. Ugyanakkor a görög szitu híján az amerikai gazdaság megúszná az újabb visszaesést, a W alakú válságot, azaz a 2008-2009-es recesszió visszatérését.

A volt jegybankelnök utolsó megállapításával annak ellenére fogalmazott ilyen optimistán, hogy a legújabb amerikai makroadatok nem sok bizakodásra adnak okot. Az amerikai vállalatok és fogyasztók gazdasági hangulatmutatói romlanak, a munkanélküliségi ráta kilenc százalék fölött maradt. Eközben a Fed eszközei a beavatkozásra kimerültek, azaz a jegybank immáron nem tehet semmit a gazdaság élénkítése érdekében. Az amerikai törvényhozóknak augusztus elejéig megegyezésre kellene jutniuk a 14,3 ezer milliárd dolláros adósságplafon megemeléséről, hogy elkerüljék az USA fizetésképtelenné válását. Az eladósodás ügye Greenspan szerint "iszonyúan veszélyes", és a politikusoknak már nincs még további egy-két évük arra, hogy megoldást találjanak rá.

Greenspant - aki a Fed-elnöki posztjának átadása után megalakította saját tanácsadó cégét, és olyan ügyfeleknek dolgozott, mint a Deutsche Bank vagy a Paulson & Co. - egyes szakértők a valaha élt legnagyobb jegybankárnak tartják. Mások szerint súlyos felelősség terheli a pénzügyi válságért, ugyanis az általa vezetett Fed túl sokáig tartotta alacsonyan a hitelköltségeket és elmulasztotta a krízis kirobbanásáért felelős amerikai jelzáloghitel-piac szabályozásának megszigorítását.