Antonin Prachar cseh közlekedési miniszter úgy döntött: leállítja a tendert a Duna-Odera-Elba csatorna megvalósíthatósági tanulmányára - jelentette a Hospodarske Noviny. Az új miniszter szerint - aki az előző kormány már több tervének megvalósítását meghiúsította - tanácsosabb egyelőre kisebb méretű projektekben gondolkodni.

A monumentális terv azonban Milos Zeman elnök egyik nagy kedvence, s szóvivője útján közölte, hogy a koalíciós megállapodás megsértésének tekintené a visszalépést. Az államfő szerint ez a projekt óriási lendültet adna a cseh gazdaságnak. Prahar úgy véli, mielőtt bármibe kezdenének, meg kell szerezniük az érintett országok egybehangzó támogatását és nemzetközi szerződésben rögzíteni azt - írta a CTK hírügynökség.

A prágai tudományos akadémia szakértői bizottsága az elképzelést megvizsgálva kialakította álláspontját. Eszerint a terv alaptalan, sem gazdasági, sem környezetvédelmi szempontból nem indokolt a három folyó összekötése. Rendkívül költséges volna kivitelezni, és megzavarná nemcsak Csehország, de egész Közép-Európa természetes ökoszisztémáját, ezért a bizottság határozottan elutasítja.