Nincs, és egyre inkább úgy tűnik, nem is lesz további jegybanki stimulus Japánban. A Bank of Japan ma szinten tartotta az eszközvásárlási programját, aminek keretében 60-70 ezer milliárd jennel bővíti évente a szigetország monetáris bázisát. A másfél oldalas jegybanki közlemény most is nagyon szűkszavú volt, de a korábbiakhoz hasonlóan ez alkalommal is kellően optimista hangot ütött meg.

Megállapításuk szerint az ország gazdasága folytatta a fellendülést, noha az áprilisi adóemelés hatásai meglátszottak. Az üzleti beruházások ugyanakkor fellendülőben vannak és javulni látszik a profitabilitás is. Fontos megállapításuk volt, hogy a fogyasztás trendje is ellenállónak bizonyult az adó okozta sokkra.

Az árakra vonatkozó várakozások pedig végre széleskörűen emelkednek - mutatott rá a jegybanki közlemény, megállapítva hogy az éves infláció 1,25 százalék körül alakulhat az áfaemelés hatásától függetlenül.

Megszólalt a jegybankelnök

Önmagában a közlemény megjelenését a piac nem tartotta fontosnak és a devizapiacon nem is látszott semmiféle reakció. Harihuko Kuroda szavaira viszont már a befektetők számára is nyilvánvalóvá vált, amit már a közlemény is sugallt: a japán jegybank optimista a jövővel kapcsolatban, ezért nem lesz újabb lazítás. A jen a sajtótájékoztatón elhangzottakra hirtelen erősödéssel reagált a dollárral szemben.

Kuroda elmondása szerint, az ország gazdasága az áfaemelést követően is fellendülőben van, ez utóbbi hatása nyárra már el is tűnhet. Félúton járnak a 2 százalékos inflációs céljuk eléréséhez - mondta az elnök, hozzátéve, hogy valamikor a 2014-16-os fiskális évek közepén teljesülhet a jegybanki cél. Ennek a kapcsán pedig rendkívül elkötelezettek - hangsúlyozta Kuroda, hozzátéve, hogy addig folytatják majd a lazító programjukat, amíg csak arra szükség lesz. A mennyiségi lazítás kapcsán az elnök egyébként elmondta, hogy az pontosan a kívánt hatásokat hozta a szigetországban.