Megszavazta a Bundesrat is a fiskális paktumot és az ESM-et

A német törvényhozás felsőháza, a Bundesrat elsöprő többséggel jóváhagyta péntek éjjel az euróövezeti tagországok számára adósságcsökkentést és költségvetési fegyelmet előíró fiskális paktumot, valamint az állandó euróövezeti válságkezelő rendszerről (ESM) szóló nemzetközi szerződést.
MTI, 2012. június 30. szombat, 09:28
Fotó: Napi.hu

A tartományokat képviselő Bundesrat 69 tagjából 65 szavazott igennel. Néhány órával korábban az alsóház, a Bundestag ugyancsak elfogadta a fiskális paktumot és az ESM-ről szóló szerződést.

A szerződések ratifikációjához a törvényhozás mindkét házában kétharmados többség volt szükséges, mert mindkettő érinti a nemzeti szuverenitást. A 620 tagú Bundestagban a fiskális paktum ratifikálását 491 képviselő szavazta meg, az ESM-et létrehozó szerződés jóváhagyására vonatkozó kormányzati előterjesztést pedig 493 képviselő támogatta.
A megszavazott jogszabályok hatályba lépéséhez - a ratifikációs folyamat lezárásához - Joachim Gauck szövetségi elnök aláírása is szükséges, az államfő pedig jelezte, hogy előbb bevárja az alkotmánybíróság határozatait a két törvénnyel szemben benyújtott alkotmányos panaszokról és egyéb típusú beadványokról.

A fiskális paktumot 25 uniós tagállam kötötte meg március elején, Nagy Britannia és Csehország nem írták alá. A szerződés előírásai az euróövezeti tagállamokra vonatkoznak.

Az ESM-et létrehozó szerződést februárban írták alá az euróövezeti tagállamok vezetői. A pénteken véget ért uniós csúcson a megállapodás módosításáról döntöttek, ennek értelmében a 700 milliárd eurót megmozgatni képes rendszer forrásait kormányok közbeiktatása nélkül fel lehet használni a tagállamok bankrendszereinek feltőkésítésére. A szerződést ezért később módosítják, és a német törvényhozás ismét szavaz majd róla.

HOZZÁSZÓLÁSOK