Megszavazták a költségvetést, Matteo Renzi este benyújtotta lemondását

Benyújtotta lemondását Matteo Renzi olasz miniszterelnök Sergio Mattarella köztársasági elnöknek, aki megbízta őt, hogy ügyvivőként vezesse a kabinetet, amíg lefolytatják a konzultációkat az új kormány megalakításáról - közölte szerda este az elnöki sajtóiroda.
MTI, 2016. december 7. szerda, 21:05
Fotó: MTI/EPA

A konzultációkat csütörtök este kezdik meg és szombat délutánig le kell zárni a megbeszéléseket.

Széles körben elterjedt várakozások szerint az államfő a Renzi-kabinet vagy a kormányzó baloldali Demokrata Párt valamely tagját kéri fel kormányalakításra. Olaszországban a következő parlamenti választások 2018-ban esedékesek, de sok politikus előrehozott választásokat szorgalmaz.

A sajtójelentések már délután arról szóltak, hogy Matteo Renzi este hivatalosan is benyújtja lemondását az államfőnek, miután az olasz parlament felsőháza szerdán megszavazta a jövő évi költségvetést.

A távozó kormányfő Twitter-üzenetében azt közölte, hogy este hétkor találkozik Sergio Mattarella államfővel.  A december 4-én rendezett alkotmányos népszavazás kudarca után Matteo Renzi azonnal bejelentette lemondását. Sergio Mattarella államfő azonban arra kérte őt, hogy lemondását fagyassza be a jövő évi költségvetési törvény parlamenti elfogadásáig.

Nem kizárt, hogy az államfő ismételten maradásra kéri Matteo Renzit. Ha nemet mond, Mattarella megkezdi a konzultációt a pártokkal a kormányválság rendezésére.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Fricibacsi2, 2016.12.08 09:54

Ez is fenyegette Orbánt, ez is ment a lecsóba
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html