Megtalálták az ellenszert az ittas vezetők ellen

Drákói változtatásokat javasol a román kormány a helyi KRESZ-ben. Az egyik változtatás tanulságos lehet más országoknak is, ugyanis sarokba szorítaná az ittas vezetőket.
Komócsin Sándor, 2017. november 18. szombat, 16:35
Fotó: Reuters

A KRESZ-t módosító tervezeteket fogadott el e heti ülésén a román kormány - tudósított a Maszol. Az egyik javaslat szerint bűncselekménynek számítana a rendszámtábla nélküli vagy hamis rendszámtáblával ellátott traktor vezetése a közutakon. A traktor jogosítvány nélkül történő vezetését egytől öt évig terjedő börtönbüntetéssel sújtanák.

Korábban nagy visszhangot váltott ki a legfelsőbb bíróság ítélete, miszerint nem bűncselekmény a traktorok jogosítvány nélküli vezetése, mivel nem volt egyértelmű, hogy a traktor a gépjárműnek minősül-e.

További újítás lenne, hogy egytől öt évig terjedő börtönbüntetéssel vagy bírsággal sújtanák azt a sofőrt, aki testi sértést vagy halált eredményező közúti baleset okozása után, de még a biológiai mintavétel előtt alkoholt vagy kábítószert fogyasztana. Ezzel akarják elejét venni annak, hogy a vétkes gépjárművezető azzal védekezzen: csak a baleset után ivott szeszes italt.

A nyitókép forrása: Reuters.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

csaba7272, 2017.11.25 22:58

Hacsak az volna a románok legnagyobb problémája, hogy nincs a traktorokon rendszám... Egy másodperc alatt lehetne róla jogszabályt alkotni. Habár lehet, hogy a román miniszterelnök gumicsizmában, benyomva vezeti a trakit, és fél a gyorshajtástól, nehogy lefotózzák. Rendszám nélkül nem fog menni... :)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html