A legnagyobb londoni adósságpiaci adatszolgáltató csoport, a CMA DataVision szakelemzői kedden az MTI kérdésére elmondták: a görög államadósság-törlesztési kockázat biztosítására kínált hitelpiaci származékos csereügyletek (credit default swaps, CDS) árazása az aznapi londoni kereskedésben 800 bázispont közvetlen közelében mozgott a 755,4 bázispontos előző záró után.

A görög CDS-díjszabás magával húzta a kelet-európai árazásokat is, jóllehet ezek sokkal kisebb mértékben drágultak. A CMA adatai szerint a magyar CDS-ügyletek díja kedden 313,6 bázispontról 321 bázispontra, a cseh tranzakcióké 100,2-ről 103-ra, a lengyel törlesztésbiztosítási árazás 140,9-ről 146 közelébe emelkedett.


A kedden kialakult árazások alapján a törlesztési leállás kockázatára biztosítási ügyleteket nyújtó piaci szereplők az aznapi londoni kereskedésben minden 10 millió euró görög államadósság után évente csaknem 800 ezer euró törlesztéskockázati biztosítási díjat számítottak fel a befektetőknek az irányadó ötéves futamidőre.  Ez fejlődő országokra jellemző kockázatbiztosítási díjszabás.

A JP Morgan bankcsoport londoni befektetési részlege keddi felzárkózó piaci elemzésében közölte: a Moody's-leminősítés után, az új, spekulatív besorolás alapján az euróövezeti tag Görögország államadóssága is alkotórésze lehet a JP Morgan által vezetett EMBI+ feltörekvő piaci kötvényindexnek.

A Moody's előző nap Londonban bejelentette: a görög államkötvények besorolását egyszerre négy fokozattal, az addigi elsőrendű "A3"-as szintről "Ba1"-re, vagyis a befektetésre ajánlott kategória alá rontja. A cég a lépést az euróövezeti/IMF támogatási program végrehajtását veszélyeztető kockázatokkal indokolta.

Ez a lépés igen agresszív visszaminősítés a nemzetközi hitelminősítői gyakorlatban, amelyben már két fokozatnyi osztályzatrontás is ritka a szuverén adósok esetében.

Nemrég egy másik nagy hitelminősítő, a Standard & Poor's is agresszív mértékben, egyszerre több fokozattal a befektetői kategória alá, vagyis spekulatív - "bóvli" - szintre, "BB plusz"-ra rontotta Görögország adósbesorolásait, arra a véleményére hivatkozva, hogy egyre szűkebbek a görög kormány gazdaságpolitikai lehetőségei az államadósság-folyamatok fenntartható pályára állítására.

Görögország az egyetlen euróövezeti tagállam, amelyre több hitelminősítő befektetési szint alatti osztályzatot tart érvényben. A "három nagy" közül már csak a Fitch Ratings sorolja befektetésre ajánlott szintre a görög adósságot, "BBB mínusz" besorolással, de ezt az osztályzatot is leminősítést valószínűsítő negatív kilátás egészíti ki.