A Nemzetközi Valutaalap Igazgatótanácsa ma Christine Lagarde-ot választotta az IMF ügyvezető igazgatójának és az Igazgatótanács elnökének öt éves periódusra 2011. július 5-diki kezdettel - áll a nemzetközi szervezet közleményében.

Az eredmény nem okozhatott meglepetést, hiszen miután a feltörekvő hatalmak - Kína, Oroszország és Brazília - biztosították a francia pénzügyminisztert támogatásukról, a sorhoz - még az igazgatótanácsi ülés előtt - csatlakozott az USA is - jegyzi meg a Reuters.

Lagarde már az amerikai döntés előtt megszerezte a döntésüket bejelentő igazgatósági tagok 40 százalékának szavazatát, míg ellenfele, Agustin Carstens, a mexikói jegybank elnöke csak 12 százalékos biztos háttérrel bírt. Az Egyesült Államok 16 százalékos szavazati részesedésével Lagarde gyakorlatilag megkapta a többséget.

Az európai országok küldöttei teljes egészében a francia jelöltet, Ausztrália és Kanada, valamint a fejlődő országok nagy része a mexikóit támogatta. A Bloomberg értesülése szerint azok, akik nem foglaltak nyíltan állást, szintén Lagarde mögé állhattak.

Elemzők szerint Kína arra számíthat támogatásáért cserébe, hogy Lagarde vezetése alatt Csu Min, aki jelenleg az IMF tanácsadójaként dolgozik, ügyvezetőigazgató-helyettesi megbízást kaphat.

Lagarde kinevezésével folytatódik a feltörekvő gazdaságok által megkérdőjelezett, csaknem 6 és fél évtizedes hagyomány, miszerint az IMF élén európai vezérigazgató áll. Az új vezérigazgató elődje, Dominique Strauss-Kahn májusban mondott le, mert vádat emeltek ellene szexuális bűncselekmény miatt.

Lagarde kinevezését követően közleményben tudatta, mély megtiszteltetésnek érzi, hogy őt választották a Nemzetközi Valutaalap vezetőjévé és a továbbiakban is a korábbiakhoz hasonló szellemben és célokkal szeretné vezetni a szervezetet "az erősebb és fenntarthatóbb növekedés" és a "makrogazdasági stabilitás" elérése érdekében.

 

Ki lett az új IMF-vezér?

Christine Lagarde 1956. január 1-jén született Párizsban. Középiskoláit Franciaországban végezte, majd az Egyesült Államokban volt ösztöndíjas. Jogi és politikatudományi végzettséget szerzett a párizsi és az Aix-en-Provence-i egyetemen. Diplomája megszerzése után gyakornokként az amerikai Kongresszusban dolgozott. 1981-ben került a Baker and McKenzie ügyvédi irodához, ahol 1995-ben a vezetőség tagjává, majd 1999-ben elnökévé választották. Személyében először került női vezető a nemzetközi ügyvédi iroda elnöki székébe.

2005-ben kereskedelmi miniszter lett a francia kormányban, 2007 májusában mezőgazdasági és halászati miniszternek nevezték ki Francois Fillon kabinetjében. Egy hónappal később átvette a gazdasági, pénzügyi és ipari tárca vezetését, ezzel először került Franciaországban női kézbe a gazdasági ügyek irányítása.

2011 májusában Dominique Strauss-Kahn, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezérigazgatójának lemondása után merült fel a neve a potenciális vezérigazgató-jelöltek között. Hivatalosan május 25-én jelentette be, hogy jelölteti magát az IMF élére. A szervezet vezetőjeként egy korábbi nyilatkozata szerint a szélesebb képviseletért és a nagyobb rugalmasságért dolgozna.

Lagarde annak ellenére vállalta a megmérettetést, hogy Franciaországban hivatali hatalommal való visszaélés vádjával eljárást indítottak ellene. A francia köztársasági igazságügyi bíróság (CJR) július 8-án dönt arról, hogy indít-e vizsgálatot ellene abban a három évvel ezelőtt nagy belpolitikai vihart kavart ügyben, amelyben Lagarde az ügyészség gyanúja szerint az állam megkárosításával részesítette előnyben Bernard Tapie üzletembert.

Lagarde két gyermek édesanyja, fiatal korában szinkronúszó volt, szabadidejében jógázik, úszik, könnyűbúvárkodik és kertészkedik.