Egy hónappal ezelőtt a feltörekvő államok kormányai még azzal fenyegetőztek, hogy devizaleértékelési háború robbanhat ki a világgazdaságban, ha nem sikerül megfékezni az országaikba ömlő tőkét, amely növeli nemzeti valutájuk értékét, rontva vállalataik versenyképességét. Az élelmiszerek és az olaj árának megugrása azonban 180 fokos fordulatot hozott álláspontjukban.

Az inflációs veszély miatt a kamatemelés került napirendre számos országban - az orosz jegybank például pénteken 25 bázisponttal, nyolc százalékra emelte alapkamatát. Ezt megelőzően Brazíliában növelték a hitelköltségeket és a thaiföldi jegybank kormányzója is hasonló lépés szükségességéről beszélt.

A Bloomberg szakértőkre hivatkozva azt írja, hogy míg a fejlett országokban kétszázalékos, a feltörekvőkben átlag hatszázalékos inflációs ráta várható idén. Az utóbbi országcsoportban a legkézenfekvőbb védekezés az importált áremelkedések ellen az, ha hagyják felértékelődni a nemzeti valutát.

A Morgan Stanley az orosz rubelt, a mexikói pesót és a maláj ringgitet ajánlja a kockázatkedvelő befektetőknek, akik azt próbálják kitalálni, mely országokban várhatóak kamatemelések. A bank előrejelzése szerint a ringgit kilenc, a kolumbiai pesó 11 százalékkal értékelődhet fel a dollárral szemben. Ezen az sem változtat, hogy a múlt héten arab világban kialakult helyzet miatt gyengültek a feltörekvő devizák, mivel a tőke biztonságos menedéket keresett magának.