Menekültek ellen fegyverkeznek a csehek

A migránsoktól való félelem miatt egyre több cseh vásárol fegyvert.
Barabás T. János, 2015. október 17. szombat, 15:49
Fotó: Napi.hu

Jelentősen megnőtt a fegyvertartási engedélyért folyamodó csehek száma a rendőrségi jelentések szerint, különösen a határ menti körzetekben - írta a Mlada Fronta Dnes.

A lap szerint a 10,5 milliós országban 290 ezer embernek van fegyverviselési engedélye és 785 ezer bejegyzett lőfegyverrel rendelkeznek. A fegyverüzletek tulajdonosai arról számoltak be, hogy az ügyfelek leggyakrabban a menekültek miatti félelmeikkel indokolják döntésüket - írta a CTK.

Kívánságuk azonban nem gyakran teljesül: a legtöbb engedélyért folyamodó megbukik a vizsgán, tavaly négyből általában csak egynek sikerült megszereznie a fegyverviselési engedélyt. A határ menti Usti körzetben tavaly 475-es kértek engedélyt, idén számuk 557-re emelkedett (ami azért nem jelez pánikot), de csak 114-en tudták letenni a vizsgát. Ahhoz, hogy valaki átmenjen rajta, 485 elméleti kérdésre kell tudni megfelelnie, majd vizsgát kell tegyen a fegyverhasználat gyakorlatából, ezt orvosi alkalmassági vizsgálat követi, és természetesen feltétel a büntetlen előélet. Mindezek előfeltétele egy tanfolyam elvégzése.

 

HOZZÁSZÓLÁSOK